Afacerişti din Olt, cercetaţi pentru evaziune fiscală

0
319

Aproape 20 de patroni din Olt sunt urmăriţi penal pentru evaziune fiscală. Prejudiciul adus statului de aceştia a fost calculat de inspectorii fiscali din cadrul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice (AJFP) O la 7.625,90 mii lei.

Fiscul oltean continuă lupta cu evaziunea fiscală. Datele finanţiştilor olteni arată că în primul trimestru al acestui an la nivelul judeţului s-au derulat aproape 300 de acţiuni de inspecţie fiscală, controale inopinate, încrucişate şi cercetări la faţa locului.

În urma acestor acţiuni, pe numele a 17 administratori de firme au fost întocmite dosare penale pentru fapte de evaziune fiscala. Controalele inspectorilor fiscali nu s-a lăsat doar cu dosare penale, ci şi cu amenzi pentru cei care au încălcat legea.

„În timestrul I, organele de inspecţie fiscală din cadrul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Olt au efectuat, au efectuat 207 acţiuni de inspecţie fiscală din care 108 la contribuabili persoane juridice şi 99 la contribuabili persoane fizice. De asemenea, organele de inspecţie fiscală au efectuat 70 controale inopinate/constatări la faţa locului pentru identificarea şi stoparea fenomenului de evaziune fiscală la contribuabili persoane fizice şi juridice care desfăşoară activităţi în domenii cu risc fiscal ridicat pentru administraţia fiscală, 4 reprezentând constatări la faţa locului, 66 reprezentând numărul controalelor inopinate. Pentru deficienţele constatate au fost aplicate amenzi contravenţionale în valoare de 85,70 mii lei şi au fost înaintate organelor de urmărire penală, în vederea efectuării cercetărilor, 17 sesizări penale pentru un prejudiciu în valoare de 7.625,90 mii lei”, a precizat Mihaela Marinescu, purtătorul de cuvânt al AJFP Olt.

De asemenea, în urma acţiunilor de control au fost aduse sume în plus la bugetul de stat. Şi decontul ilegal de TVA s-a aflat în atenţia finanţiştilor care au reuşit să aducă suplimentar la bugetul de stat sume substanţiale. Domeniul unde s-a constatat un grad ridicat de evaziune fiscală, potrivit inspectorilor fiscali, este cel al intermedierilor în comeţul cu produse diverse

„ În cadrul acţiunilor de verificare s-au stabilit venituri suplimentare în valoare de 3.859,01 mii lei. De asemenea, au fost efectuate 58 verificări pentru soluţionarea deconturilor negative de TVA cu opţiune de rambursare, în sumă de 6.495,02 mii lei.Urmare inspecţiilor efectuate s-a aprobat la rambursare suma de 6.019,46 mii lei şi s-a respins suma de 475,56 mii lei, ceea ce reprezintă 7,32 % din suma solicitată la rambursare în trimestrul  I 2017. Totodată la contribuabilii supuşi inspecţiei fiscale a fost diminuată pierderea fiscală cu suma de 664,33 mii lei, cu 1.936,04 mii lei mai puţin în raport cu trimestrul I 2016”, a adăugat Marinescu.

Potrivit inspectorilor fiscali, domeniile de activitate cu risc ridicat de evaziune fiscală sunt următoarele: intermedieri în comerţul cu produse diverse, recuperarea materialelor reciclabile sortate, fabricarea de echipamente electrice şi electronice pentru autovehicule, lucrări de construcţii a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale, lucrări de instalaţii electrice şi comerţ cu amănutul al altor bunuri noi, în magazine specializate.

Ilie Bîzoi