Sancțiuni de până la 40.000 de lei pentru vânzarea cărnii de porc neverificată sanitar-veterinar

0
742

Pentru evitarea posibilelor toxiinfecții alimentare și evitarea posibilei infestări cu parazitul Trichinella, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Olt face o serie de recomandări atât pentru comercianți, cât și pentru potențialii cumpărători. Potrivit autorității veterinare, comercializarea cărnii de porc neexpertizată sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor se sancționează cu amenzi de până la 40.000 lei!  De asemenea, este interzisă comercializarea porcilor, cărnii și produselor din carne provenite din zonele de restricție, ca urmare a evoluției virusului Pestei Porcine Africane (PPA).

Conducerea DSVSA Olt vă sfătuiește să cumpărați carne de porc, produse sau preparate obținute din aceasta, numai din locuri sau spații autorizate și supravegheate sanitar veterinar, care, prin programul de control implementat de către inspectorii Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, garantează că acestea provin din abatoare autorizate, unde este asigurată asistența sanitară veterinară permanentă.  Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Olt recomandă cetăţenilor să cumpere produse alimentare numai din unităţi sau spaţii autorizate sanitar veterinar. Aceasta înseamnă că, atât carnea cât şi alte produse de origine animală sau non-animală au fost supuse controlului sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor şi nu constituie un pericol pentru sănătatea publică.

Este interzisă comercializarea porcilor, cărnii și produselor din carne provenite din zonele de restricție, ca urmare a evoluției virusului Pestei Porcine Africane (PPA). Sacrificarea porcului şi consumarea acestuia în familie, fără controlul sanitar veterinar al stării de sănătate a animalului şi a salubrităţii cărnii obţinute, poate avea consecinţe grave !

Dacă porcul este bolnav, prin vânzarea necontrolată riscaţi să îmbolnăviţi alţi oameni sau alte animale, iar răspândirea bolilor la animale sau om se pedepseşte, conform legii. Porcul crescut în gospodărie, carnea și produsele din carne provenite de la acesta sunt interzise a fi comercializate!, se precizează într-un comunicat al DSVSA Olt.

În localitațile din județ în care nu evoluează focare de Pestă Porcină Africană sacrificarea porcilor în mod tradițional de către proprietari pentru consum familial nu este interzisă. Intră în obligația crescătorului de animale să informeze medicul veterinar de liberă practică împuternicit pentru ca acesta să facă examenul clinic al animalului înainte de sacrificare și pentru a fi înscris evenimentul atât documentar (formular declarare eveniment-F3), cât și în baza natională de date.   Reamintim crescătorilor de animale în general și de porci în special ca sunt obligați, conform legii, să informeze orice eveniment care duce la modificarea numarului de animale din gospodărie medicilor veterinari de libera practica și să solicite acestora identificarea pentru a fi introduși în baza natională de date (BND), de asemenea să le declare la Primarie pentru a fi înscrise în Registrul Agricol, astfel ca in contextul apariției unui focar de boala să poată fi despagubi conform legii.

Restul operatiunilor de manipulare, transport a carcasei sau portiuni de carcasa intra strict în răspunderea crescatorului/cumparatorului, în sensul în care să asigure condițiile prin care să se prevină raspândirea unor boli cu contagiozitate mare, periculoase pentru sănătatea omului și animalelor. În situaţia în care medicul veterinar constată că porcul dumneavoastră este bolnav, nu riscați sacrificarea şi consumul cărnii. Veţi fi despăgubit de stat la valoarea de piaţă a animalului, numai dacă acesta este identificat și înregistrat, mai transmit reprezentanții DSVSA Olt.

 

Totodată, veterinarii recomandă cetățenilor să nu consume carnea și să nu o prepare până nu obţin de la medicul veterinar rezultatul examinării pentru Trichinella spp., cu rezultat negativ. Recomandarea este valabilă şi pentru carnea obţinută de la porcii mistreţi. Examinarea cărnii provenite de la porcii sacrificați în vederea depistării trichinelozei este obligatorie.

„Examenul il poate executa medicul veterinar de libera practica imputernicit sau medicii veterinari oficiali de la cele cinci CSVSAO din judet (Slatina, Bals, Caracal, Draganesti Olt si Corabia). Solicitantul trebuie sa prezinte crotalia animalului si cartea de identitate proprie. Taxa la CSVSAO este de 11,78 lei. Probele se recoltează din musculatura intercostală, pilierii diafragmatici, limbă, mușchii maseteri, mușchii abdominali, partea musculară a diafragmei situate în apropierea costelor sau a sternului (de dimensiunea unei nuci). Comercializarea cărnii de porc neexpertizată sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor se sancţionează cu amenzi cuprinse între 20.000 și 40.000 de lei“, susțin oficialii DSVSA Olt.

În cazul în care cetăţenii doresc să achiziţioneze produse alimentare care se comercializează în cadrul unor târguri organizate în această perioadă, sau din pieţe, trebuie să fie atenţi la câteva aspecte: existenţa şi funcţionarea vitrinelor frigorifice în care sunt expuse alimentele de origine animală; integritatea ambalajelor, care trebuie să asigure protecţie pe timpul transportului, depozitării şi comercializării; etichetarea produselor alimentare, cu date referitoare la tipul produsului, originea acestuia, condiţiile de păstrare, data obţinerii după caz, termenul de valabilitate etc. Comercializarea brânzeturilor trebuie să se facă în ambalaje de unică folosinţă (pungi din plastic sau hârtie cerată de uz alimentar) şi să ofere consumatorului date privind identitatea producătorului, sortimentul de produs, data obţinerii, înscrise pe o etichetă ataşată pe ambalaj‚ cutia de plastic sau putina pentru brânzeturi.

Este recomandat ca ouăle și alte produse alimentare care se consumă în mod tradiţional în această perioadă, cum sunt: cozonacii, prăjiturile, legumele de sezon etc., să fie achiziţionate din spaţii amenajate şi autorizate aflate sub controlul personalului de specialitate. De asemenea, înainte de achiziţionarea alimentelor de origine animală, din locuri specializate în acest sens, asiguraţi-vă că vânzătorul este echipat corespunzător, poartă halat de protecţie şi bonetă, iar manipularea alimentelor neambalate o realizează cu mâinile acoperite de mănuşi curate sau de unică folosinţă.

 Numărul de telefon al „Call Center”-ului A.N.S.V.S.A. este 0800 826 787 şi poate fi apelat gratuit de către cetăţeni, din orice reţea de telefonie, pentru a sesiza nereguli în domeniul siguranţei alimentelor sau la DSVSA Olt la numarele de telefon 0372/753837; 0372/753838.