Mai multe persoane trecute de 40 de ani, decât tineri, la Bursa pentru absolvenți

0
450

 Sute de olteni au venit vineri dimineaţă la Bursa Locurilor de Muncă pentru Absolvenți. Evenimentul s-a desfăşurat simultan în două municipii din judeţul Olt, respectiv Slatina şi Caracal. Spre deosebire de anii trecuţi, numărul şomerilor tineri prezenţi la Bursă a fost mic, oltenii de vârsta a doua sau chiar aproape de pensionare ieşind în evidenţă.

Bursa de anul acesta a reunit, în total la Slatina şi la Caracal, 45 de angajatori, din cei 63 contactaţi de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Olt, care au oferit nu mai puţin de 545 de locuri de muncă. Oferta a fost din domenii diverse şi pentru toate tipurile de educaţie şi pregătire, de la necalificaţi, până la ingineri.

„ Astăzi (n.r. vineri 18 octombrie) are loc Bursa Locurilor de muncă pentru absolvenți. Avem în sală un număr de 37 de angajatori la Slatina, cu aproximativ 500 de locuri de muncă. Bursa se organizează și la Caracal unde sunt 10 angajatori cu circa 60 de locuri de muncă. Este adevărat că au venit mai multe  persoane de vârsta a doua, însă pe noi ne bucură că  și persoanele de vârsta a doua își doresc și vin la această Bursă, își doresc un loc de muncă. Asta înseamnă că îi interesează. Bursa este într-adevăr organizată pentru absolvenți, dar având în vedere faptul că sunt mulți angajatori și multe locuri de muncă este bine că au venit și cei de vârsta a doua. Avem meserii din toate domeniile de activitate, în construcții, comerciale, atât pentru cei cu studii superioare , cât și pentru cei cu studii medii”, a declarat directorul executiv al AJOFM Olt, Constantin Cîtu.

Vârstnicii sunt dispuşi să muncească orice

 

Cei mai mulţi erau şomeri cu vârsta peste 40 ani care îşi căutau cu disperare un loc de muncă. Tineri, mai puţini.

„M-ar interesa un post de mecanic auto. Nu am găsit până acum. Sunt șomer, din luna martie a acestui an. Sper să-mi găsesc un loc de muncă, însă depinde doar de dânșii. Eu aș vrea. Am făcut școala în anii 80. Nu mai este ce a fost atunci. Acum mașinile sunt altfel, nu mai sunt ca în trecut”, ne-a spus unul dintre participanții la Bursă. Aceeaşi dorinţă de a munci, orice, am regăsit-o şi la alţi participanţi trecuţi de vârsta de 50 de ani.

Am stat de vorbă însă și cu câțiva tineri absolvenți. Iată ce ne-au declarat:

Sunt în șomaj. Am terminat liceul. Mă interesează pentru început să fac un curs de bucătar și după să-mi caut un loc de muncă;

Momentan suntem în șomaj. Avem șase luni, de-abia am început. Ne dorim să lucrăm în domeniul cosmetic ;

„Am văzut ofertele. Sunt foarte bune, dar trebuie mai întâi să fac un curs și este mai greu. Adică dacă stai în oraș ai alte posibilități să vii la cursuri, dar dacă stai la țară e foarte greu să vii la cursuri. Mi-ar plăcea să lucrez ca agent imobiliar”.

De cealaltă parte însă, angajatorii s-au plâns că nu găsesc forță de muncă, deși facilitățile oferite de firmele la care activează sunt atractive, dar și de dezinteresul persoanelor de a afla măcar ce presupun multe dintre posturile vacante. Unul dintre angajatori este nemulțumit chiar și de actualul Cod al Muncii.

Ofertele sunt afișate: avem turnători, mecanici, matrițeri, frezori, strungari, operator CNC și inginer mecanic. Păi văd ca până acum au tot trecut, dar după fețele lor se vede clar că nu prea au chef de muncă. Cred că au venit să se plimbe  că altceva nu văd. Nimeni nu a venit să ceară o informație să spună domne ce reprezintă locul de muncă, ce trebuie făcut acolo. Cel puțin nici atât lucru să întrebe, domne ce producție se face la această firmă. Majoritatea sunt oameni în vârstă care vin pentru niște vize ca să își ia în continuare șomajul.  Știți că în noua lege acum dacă refuzi un loc de muncă nu mai poți să iei șomaj. Asta este problema. E foarte greu să găsim personal pentru că în țara aceasta nu sunt niște legi. Codul muncii nu este atât de bine pus la punct ca să ai niște norme să poți să strunești și să existe niște reguli și niște legi în așa fel încât omul bun să nu poate să plece când vrea el de la fiecare firmă. Acum toată lumea vine, stă trei zile și pleacă. Ce însemnă asta. Nu se poate.  Dacă nu ai niște norme să poți să strunești omul, să aibă puțin respect de munca pe care o face, nu poți să faci nimic. Este egal cu zero”, a declarat administratorul unei firme din Slatina.

În cadrul acestei acţiuni au fost amenajate şi standuri separate pentru activităţi de informare şi consiliere privind formarea profesională şi medierea posturilor vacante în Uniunea Europeană, prin reţeaua EURES.

În final, din cele  589 de persoane participante la eveniment au fost selectate pentru interviu/probă de lucru 177, din care la Slatina 149 si la Caracal 28 persoane.