Ajutorul social dispare de la 1 ianuarie 2024

0
6680

Guvernul României a decis să suspende ajutorul social și alocația pentru susținerea familiei, de la 1 ianuarie 2024. Autoritățile au pregătit un alt set de măsuri pentru persoanele cu venituri mici.

Beneficiarii trebuie să apară în evidența serviciilor de asistență socială

Beneficiarii ajutorului social și al alocației pentru susținerea familiei trebuie să pregătească o serie de documente justificative, pe baza cărora vor putea accesa venitul minim de incluziune. Documentația se va depune începând cu 2 noiembrie 2023.

Venitul minim de incluziune este o nouă formă de sprijin financiar acordat de stat pentru a asigura un trai minimal familiilor sau persoanelor singure, aflate în dificultate.

Persoanele cu cetățenie română, fără domiciliu sau reședință (persoane fără adăpost) pot beneficia de venitul minim de incluziune doar dacă se află în evidența serviciilor publice de asistență socială din zona în care trăiesc.

Ce ajutoare primesc românii cu venituri mici, de la 1 ianuarie 2024

Venitul minim de incluziune poate fi de două tipuri: ajutor de incluziune și ajutor pentru familia cu copii. Primul reprezintă o formă de sprijin pentru familii cu venituri sub nivelul de 275 lei/lună/ persoană sau 400 de lei/lună în cazul persoanelor singure, cu vârsta de cel puțin 65 de ani. Suma este destinată necesităților zilnice de viață.

Celălalt tip de ajutor se acordă familiilor cu venituri sub nivelul de 700 de lei pe lună, care au în întreținere cel puțin un copil. Sprijinul se acordă pentru susținerea participării minorului la sistemul de educație.

Guvernul mai asigură și anumite stimulente pentru participarea pe piața muncii. Acestea constau în bani sau deduceri aplicate veniturilor persoanei în cauză.

De la 1 ianuarie 2024 se vor acorda și anunțe facilități contributive, respectiv asigurarea socială de sănătate fără plata contribuției de tip CAS, anunță România TV.

Alte stimulente pregătite de guvern

Beneficiarii venitului minim de incluziune pot beneficia, după caz, și de plata asigurării obligatorii împotriva cutremurelor, pot accesa ajutoare comunitare și de urgență pentru depășirea unei situații de dificultate temporară și au dreptul la sprijin financiar pentru promovarea și susținerea frecventării cursurilor de învățământ.

Autoritățile au mai pregătit un pachet de măsuri stimulative privind sistemul asigurărilor de șomaj și stimulare a ocupării forței de muncă, precum și acces la serviciile sociale disponibile, în funcție de nevoile identificate.

Sursă:  www.fanatik.ro