Untura de porc, un subiect discutat printre medici, este folosită de cele mai multe ori la țară. Fiind un substituent al uleiului, medicii o consideră a fi printre cele mai sănătoase alimente folosite la prăjeală. Însă, românii aleg cel mai adesea uleiul din comerț, care are o serie de efecte nocive asupra organismului. Explicațiile medicilor.
De multe ori, am auzit că ”Untura de porc este mai sănătoasă decât uleiul de floarea soarelui”, dar să fie oare adevărat? Medicii au dezvăluit efectele incredibile ale acestui aliment.
Potrivit cercetătorilor, atunci când gătim cu ulei de porumb sau de floarea-soarelui, eliberăm de 200 de ori mai multe aldehide toxice decât limita zilnică admisă.
Profesorul Martin Grootveld de la Universitatea De Montfort recomandă folosirea grăsimilor saturate, în locul uleiurilor vegetale, bogate în grăsimi polinesaturate. Profesorul susține că la o temperatură mare, uleiurile vegetale produc o cantitate mare de substanțe toxice, cele bogate în grăsimi mononesaturate mai puține, iar grăsimile saturate cele mai puține.
”În primul rând, ar trebui să evităm pe cât posibil prăjelile. Din păcate, multora dintre noi ne plac la nebunie cartofii prăjiți, așa că cel mai bine e să folosim untură sau unt la preparare”, a adăugat profesorul.
Untul este pe primul loc, la categoria grăsimi saturate, urmat de untură.
Untura de porc, beneficii pentru organism
- Principala grăsime din untură, acidul oleic, combate depresia
- Conține vitamina D
- Reglează producţia de hormoni în organismul nostru şi aduce echilibru la nivel tiroidian
- Grăsimile din untură pot preveni apariţia cancerului, în special, cancerul la sân.
Sursa: capital.ro