Solicitările la Ambulanța Olt pentru testările COVID au crescut cu 30 de procente

0
121

Solicitările la Serviciul de Ambulanță Județean (SAJ) Olt pentru testările COVID au crescut cu peste 30 de procente, în ultima săptămână. Astfel, în medie, 100 de olteni solicită zilnic test pentru determinarea infecției cu virusul SARS-COV2.

Medicul de la Serviciul de Ambulanță Olt, Dragoș Toader, a precizat că oamenii solicită testarea acasă, dar nu vor să fie transportați la spital, pentru că simptomatologia nu este gravă.

„Au crescut solicitările pentru testarea COVID cam cu 30 la sută. Facem teste antigenice, rapide. Numai în cazul în care ele sunt pozitive se impune prin protocol și testarea PCR. Sunt mai puține solicitări pe zi decât am avut acum câteva luni, în valul precedent, când am avut chiar și 200 și ceva de solicitări pe zi pentru testarea COVID. Oamenii vor testare, nu vor la spital, nu este simptomatologie gravă. Protocolul spune că dacă ești pozitiv pe test antigenic se face PCR, dacă și la PCR ieși pozitiv se pot prezenta la centrul de evaluare unde vor primi tratament gratuit cu Favipiravir că s-a introdus pe piață, numai în farmaciile spitalelor, în farmaciile deschise nu se găsește. Sau pacientul poate merge la medicul de familie”, a declarat purtătorul de cuvânt al SAJ Olt, medicul Dragoș Toader.

Doctorul a precizat că rar se face secvențierea pentru a se ști exact despre ce variantă a virusului SARS-Cov2. Mai mult de atât, nu există nicio diferență în privința tratamentului administrat.

„Teoretic ar trebui să se facă și secvențierea probelor la cei vaccinați. Însă secvențierea se face doar la Craiova, la Catedra de Biologie Moleculară. Este o procedură complexă, dar nu se impune pentru că nu este nicio diferență de tratament, secvențierea înseamnă doar statistică, să se vadă la câți la sută din cei vaccinați, la câți nevaccinați se manifestă. Este același tratament indiferent că este Omicron sau altă tulpină”, a adăugat doctorul Dragoș Toader.