REMEDIU MIRACULOS IMPOTRIVA … AMINTIRILOR NEPLĂCUTE

0
262
Cu toții am auzit despre curry, cunoscutul amestec indian de condimente, care se face tot mai apreciat pe zi ce trece în întreaga lume. Puțini știu însă că la baza sa se află  turmericul, numit și șofranul indian, cel care îi dă și culoarea galben-portocalie, iar și mai puțini îi cunosc proprietățile miraculoase.
Acesta a fost utilizat în India încă din timpurile străvechi datorită proprietăților sale calmante și antiinflamatoare., atât în alimentație, ca și condiment, dar și în sănătate, ca remediu medical naturist.
Proprietățile sale miraculoase se datorează substanței pe care o conține, curcumina, cel mai puternic antiinflamator cunoscut până acum. Aceasta, acționând la nivel celular prin reducerea inflamației, contribuie la buna funcționare a întregului organism, în mod special a sistemului nervos, circulator și articulațiilor. Având rol antioxidant împiedică apariția modificărilor de tip malign la nivel celular, putând fi un aliat de success în lupta împotriva cancerului.
Turmericul se poate achiziționa din magazinele naturiste, sub formă de rădăcină ca atare sau măcinată, dar și sub formă de capsule. Folosit cu moderație împiedică producerea accidentelor vasculare, atât cerebrale, cât și cardiace, iar la nivel articular ameliorează durerile, prin reducerea inflamației la nivelul ligamentelor și meniscurilor articulare.
Cel mai important efect pe care îl are este însă cel de calmant al sistemului nervos central, știut fiind faptul că afecțiunile de la nivelul creierului sunt cel mai greu de tratat. Vorbim nu numai despre traumele de natură mecanică ( lovituri ), ci și despre cele de natură psihică, în special cele ajunse în faza cronică.
Din păcate, în țara noastră se vorbește foarte puțin despre „Sindromul de stres post-traumatic”(TSPT), în condițiile în care acesta afectează un număr destul de mare de indivizi. Sunt direct vizați cei ce desfășoară activități ce îi pun în pericol permanent ( militari, polițiști, pompieri, cascadori, etc.), dar și persoanele care accidental au fost forțate să experimenteze situații ce le-au amenințat viața și integritatea. Evident că au trecut printr-o perioadă de depresie, iar în cazul în care nu au primit susținere afectivă și psihologică, depresia a devenit cronică. Cei afectați de stresul post-traumatic sunt practic condamnați să rememoreze iar și iar (asemenea unei transmisii „în buclă”) întâmplarea ce i-a traumatizat psihic. Astfel, din cauza transmiterii repetitive a aceluiași impuls nervos, la nivelul aceleiași arii cerebrale, se ajunge la inflamația sa cronică. Această inflamație cronică împiedică producerea factorului neuronal de creștere, proteina esențială pentru regenerarea țesutului nervos cerebral, ducând la apariția afecțiunilor nervoase degenerative, care, cel puțin la persoanele peste 60 de ani, sunt mai dificil de tratat.
Din fericire, se pare că turmericul are un efect miraculos în astfel de cazuri, ameliorând în mod considerabil  inflamația cronică de la nivel cerebral și ajutând, practic, la ștergerea, dacă nu definitivă, cel puțin semnificativă  a amintirilor neplăcute. Astfel, persoana în cauză va putea treptat să revină la „parametri normali”, fără a mai resimți stresul provocat de rememorarea permanentă a situațiilor traumatizante cu care s-a confruntat în trecut.
Acest remediu nu este eficient însă în cazul celor ce au făcut rău cu bună-știință și în deplină cunoștință de cauză, deci practic ei sunt autorii situațiilor respective. Din nefericire, pentru petele de pe conștiință nu există remediu. În acest caz, singura metodă eficientă de tratament este… prevenția.
KARA DENIZ