Colesterolul are o multitudine de funcții în organism și se regăsește în fiecare celulă a corpului uman. Acesta este produs în mod natural în ficat, însă provine și din alimentele pe care le consumăm. Anumite remedii naturale, ceaiuri sunt de ajutor în lupta cu un colesterol mărit.
Principalele funcțiile ale colesterolului sunt: reglarea sistemului imunitar, de protejare a arterelor, a venelor, practic protejează toată musculatura din corp. De asemenea, colesterolul este esențial pentru sinteza vitaminei D3, care la rândul său este responsabilă pentru menținerea oaselor sănătoase.
Există două tipuri de colesterol:
- LDL – numit în termeni populari colesterolul rău. Acesta provine din ceea ce un om consumă, din alimentație. Un nivel mare de LDL înseamnă creșterea riscului de afecțiuni cardiace. Practic, colesterolul rău îți poate bloca arterele și duce la apariția atacului de cord sau la accidentul vascular cerebral.
- HDL – numit în termeni populari colesterolul bun. Acesta este produs de organismul uman.
Totodată, colesterolul luptă împotriva radicalilor liberi și a efectelor negative pe care aceștia le produc.
Din păcate, un nivel ridicat de colesterolul deși poate produce daune, nu are simptome. De aceea, este esențial ca fiecare individ să-și facă analize de sânge – profilul lipidic.
Anumiți factori favorizează creșterea colesterolului. Astfel, valorile crescute ale colesterolului sunt influențate în primul rând de o dietă nesănătoasă, de sedentarism, fumat, consumul de alcool, greutate, ereditatea.
Nivelul colesterolului poate fi menținut la valori optime prin schimbarea stilului de viață. Astfel se va renunța la mâncarea grasă, la alimentele procesate, grăsimile trans trebuiesc evitate. Trebuie ca persoana în cauză să renunțe la fumat și să facă mișcare. Sportul dacă practicăm exerciții fizice timp de 30 de minute în fiecare zi, putem reduce nivelului colesterolului din organism.
Remedii naturale care scad colesterolul:
- Anghinarea – o plantă care contribuie la scăderea colesterolului în exces.
- Rostopasca – ajută și ca real protector hepatic dar și la reducerea nivelului de colesterol.
- Frunzele de măslin – există și sub formă de capsule, dar intră și în compoziția unor tincturi. Acestea au rolul de a scădea tensiunea arterială și de a reduce colesterolul LDL, crescând în același timp colesterolul bun.
- Pătlagina – este renumită pentru proprietățile sale de a reduce nivelul trigliceridelor și a colesterolului rău.
- Ceaiul de păducel este indicat pentru scăderea nivelului de colesterol din sânge. În plus, reduce inflamațiile din corp și reglează tensiunea arterială.
De asemenea, anumite unele alimente pot reduce nivelul de colesterol în sânge. Așa că poți consuma cu încredere: somon, ciocolată neagră, spanac, avocado, ulei de măsline, ovăz, usturoi.
Sursa: doctorulzilei.ro