Tătăneasa este o plantă medicinală care are numeroase efecte terapeutice. Rădăcina și frunzele de tătăneasă sunt utilizate în medicina naturistă de mii de ani. De exemplu, în Japonia, tătăneasa este folosită de peste 2.000 de ani pentru a combate inflamațiile, vindeca arsurile, calma durerile musculare. Europenii folosesc tătăneasa și pentru artrită și gută.
Este utilizată cu succes intern ca protector în gastrite și ulcer gastric, ameliorează răcelile, durerile în gât și în faringite. Dar are și efect antiinflamator în bolile de rinichi. Extern, planta este un adevărat panaceu fiindcă este de ajutor în cazul inflamațiilor, al dermatozelor, vindecă repede rănile, reface pielea după arsuri, este de ajutor în cazul cancerului de piele dar și în diferite traumatisme. De asemenea, beneficiile ei sunt renumite mai ales atunci când te dor mușchii, articulațiile, fiind un remediu excelent pentru boli musculare și articulare.
Tătăneasa conține proteine și antioxidanți, precum și saponine, cu proprietăți antibacteriene și anti-edemagenice. Colina ameliorează vasodilatația, iar acidul rosmarinic este astringent, anti-mutagen, antiviral și anti-alergic.
Iată care sunt beneficiile ei pentru sănătate:
- ajută în afecțiunile respiratorii – tuse, bronșite, pneumonie, astm bronșic,
- ameliorează afecțiunile digestive – ulcer gastric, diaree, colici abdominale, hemoroizi,
- reglează circulația periferică,
- un aliat de nădejde în diabet zaharat,
- de ajutor în afecțiunile dermatologice: arsuri, inflamații, echimoze, înțepături de insecte, cancer de piele,
- combate sinuzita și inflamațiile bucale,
- ajuvant în cazul existenței unor tumori,
- bună pentru nevralgii.
Intern se folosește fie infuzia de tătăneasă, fie se face un decot sau sirop. Extern se poate face decot sau se utilizează tinctura din pulbere de rădăcini sau sub formă de alifie. Alifia este foarte bună pentru durerile articulare, iar tinctura din pulbere de rădăcini este utilizată ca remediu natural în situația unor contuzi, echimoze sau fracturi. Însă trebuie să ai mare grijă. Tătăneasa este toxică pentru ficat, de aceea nu trebuie consumată ca atare sau aplicată pe rănile deschise.
De regulă, crema de tătăneasa este bine să fie aplicată în strat subțire pe rănile adânci și în locurile infectate, fiindcă un strat prea gros creează un mediu de anaerobioză propice dezvoltării microorganismelor.
Sursa: doctorulzilei.ro