Medicina de familie din Olt, în suferință

0
1184

La nivelul judeţului își desfășoară activitatea peste 240 de medici de familie, însă sunt localităţi unde numărul acestora este insuficient, raportat la populaţia existentă. Astfel, ar mai fi nevoie de încă 10 medici la nivelul judeţului, atât în comune, cât şi la Slatina, Corabia şi Balş.

Pentru a creşte calitatea actului medical, iar pacienţii să nu mai aştepte pe la uşile cabinetelor, la nivelul judeţului ar mai fi nevoie de 10 medici de familie. În acest an, în Olt sunt 244 de medici de familie, însă în unele localităţi numărul acestora este insuficient, raportat la populaţia existentă.

Astfel, în municipiul reședință de județ, Slatina, dar și în orașul de la malul Dunării, Corabia ar mai fi nevoie de câte doi medici pentru a le oferi servicii medicale slătinenilor și corăbienilor. Deficit de medici de familie există şi în oraşul Balș. Aici ar mai fi nevoie de încă un medic. Probleme sunt şi la Izvoarele, Radomirești, Spineni, Dobrosloveni și Mihăești, und ar mai fi nevoie de câte un medic pentru fiecare comună . Conform legislaţiei în vigoare, necesarul de medici este stabilit de către o comisie formată din doi reprezentanți ai casei de asigurări de sănătate, doi reprezentanți ai direcției de sănătate publică și un reprezentant al colegiului medicilor. Pentru accesul asiguraților la servicii medicale oferite de medicul de familie, Casa de Asigurări de Sănătate Olt a urmărit și urmărește încheierea de contracte cu medicii de familie astfel încât să fie asigurată o cât mai bună acoperire teritorială. La nivelul județului nu există localități fără medic de familie, există însă localități în care ar mai fi necesar 1 sau chiar 2 medici, astfel la Balș ar mai fi nevoie de 1 medic, Corabia-2, Izvoarele-1, Radomirești-1, Slatina-2, Spineni-1, Dobrosloveni-1 și Mihăești-1”, a declarat președintele director general al Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Olt, Florin Valentin Ciocan.

La această situație se adaugă faptul că în următoarea perioadă nu mai puțin de 15 medici de familie din Olt împlinesc vârsta de pensionare și ar putea părăsi sistemul. Ca urmare în județ ar putea să apară un deficit și mai mare de cadre medicale, în condițiile în care și așa asupra asistenței medicale primare planează acea amenințare a lipsei viitoarei generaţii de medici de familie, care să ia locul acelora care vor ieşi la pensie. Întrucât medicii au posibilitatea de a profesa și după vârsta de pensionare, respectiv 65 de ani, nu vă putem comunica numărul medicilor care vor ieși la pensie anul acesta sau anul viitor, însă vă putem comunica numărul medicilor care împlinesc anul acesta vârsta de pensionare, respectiv 5 medici, iar anul viitor 10 medici, a adăugat Ciocan. În vederea asigurării furnizării de servicii medicale în asistența medicală primară în anul 2018 s-au încheiat 240 de contracte de furnizare de servicii medicale din care: în mediul urban 93 și în mediul rural 147. Numărul total de medici care își desfășoară activitatea în cele 240 de cabinete medicale este de 244.