În ultima vreme ai stări de oboseală, tulburări de somn, atacuri de panică și ești extrem de irascibilă? Acestea sunt posibile simptome ale lipsei de magneziu din organism. Stilul de viață alert, regimul alimentar din ce în ce mai nesănătos, stresul de zi cu zi sunt principalii consumatori de magneziu din organism.
Magneziul este unul dintre cele mai importante minerale din organism, acesta ajutând la menținerea unei stări de bine fizice cât și psihice. În plus, magneziul este responsabil de producerea de energie, de relaxarea musculaturii. Mai mult, magneziu contribuie la reglarea metabolismului și previne diabetul zaharat. Principală problemă a celor care se confruntă cu această lipsă de magneziu este diagnosticul corect si corectarea lui, fiindcă acest deficit nu apare în analizele de sânge.
De ce apare deficitul de magneziu:
De regulă, deficitul de magneziu apare la persoanele care nu consumă suficiente fructe și legume. Inclusiv excesul de calciu din organism poate duce la carențe de magneziu. Concret, deficiența de magneziu este rezultatul mai multor factori care absorb acest mineral sau reduc absorbția lui în organism. Totodată, anumite afecțiuni precum pancreatita, sau anumite probleme cardiace, afecțiunile tubului digestiv pot duce la scăderea magneziului din organism. În cazul femeilor, menstruația este sinonimă cu pierderea magneziului. Însă poate că principala cauză a deficitului de magneziu este alimentația necorespunzătoare alături de un nivel crescut de stres.
Principalele simptome:
- Dureri de cap,
- Dureri de stomac,
- Crampe musculare,
- Dureri cu localizare în piept,
- Constipație,
- Hipertensiune,
- Anxietate, atacuri de panică, agresivitate,
- Depresie,
- Insomnie,
- Tulburări de comportament,
- Oboseală cronică,
- Dificultăți de memorie dar și de concentrare,
- ADHD,
- Pierderea poftei de mâncare și scăderea în greutate,
- Dureri localizate la nivelul maxilarului,
- Amorțirea mâinilor și a picioarelor, prezența furnicăturilor,
- Pacientul devine pesimist.
Principalele semne ale unui deficit sever de magneziu sunt:
- Sete continuă, persistentă,
- Urinări dese,
- Anumite răni sau vânătăi care se vindecă foarte greu,
- Scăderea accentuată în greutate,
- Oboseală persistentă, neobișnuită și neexplicabilă,
- Infecții urinare și vaginale dese.
Deficitul de magneziu este o problemă care trebuie tratată cu maximă seriozitate. Organismul poate fi grav afectat de lipsa magneziului. Mai exact, această problemă poate duce la atacul de cord în cazul pacienților care sunt diagnosticați deja cu afecțiuni cardiovasculare. De asemenea, această lipsă este asociată inclusiv cu astmul. Lipsa magneziului poate conduce în timp și la apariția pietrelor la rinichi. Simptome precum dureri abdominale și migrenele sunt accentuate dacă se suprapun unei lipse de magneziu. Mai mult deficitul de magneziu este direct asociat cu apariția diabetului zaharat și a crizelor de hipocalcemie.
Apa, sursă bună de magneziu
Medicii spun că un adult are nevoie de 300 – 420 mg de magneziu pe zi pentru a-și menține echilibrul psihic și fizic. Conform datelor statistice, 3 adulți din 4 au un aport insuficient de magneziu în raport cu doza zilnică necesară. Surse importante de magneziu sunt cerealele integrale, nucile, soia, avocado, cacaoa, fasolea, mazărea, legumele verzi, porumbul. Inclusiv apa este o sursă bună de magneziu. Atunci când dieta este deficitară nu trebui să uiți că în farmacii sunt o mulțime de suplimente care te pot ajuta să recuperezi deficitul de magneziu din organism și în felul acesta să eviți o serie de afecțiuni medicale.
Sursa: doctorulzilei.ro