După 10 iulie, primele intervenţii la Unitatea de Tromboliză din Slatina

0
333

De mai multă vreme, reputatul medic neurolog şi om politic, Renică Diaconescu, şi-a exprimat public intenţia de a face toate demersurile pentru înfiinţarea unei unităţi de Urgenţă Neurovasculară în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina. Prin decembrie 2018 au şi început acţiunile concrete pentru transformarea acestui vis în realitate. Şi a avut mult de luptat cu factorii de decizie din Ministerul Sănătăţii, fondurile necesare urmând să vină prin acest minister. Au venit până la urmă, aşa că această unitate spitalicească cu un rol esenţial în salvarea de vieţi omeneşti este în stadiu de finalizare, gata să devină funcţională. De fapt, din 15 iunie este gata, numai că, din păcate, se întârzie cu aducerea medicamentului care va fi folosit în tromboliză.

Prezent la recentul Congres extraordinar al PSD, senatorul Renică Diaconescu a fost interpelat şi pe acest subiect. Ne-a spus că unitatea de tromboliză are asigurate fondurile necesare, circa 500 milioane lei pentru 15 pacienţi, are personal calificat pentru aşa ceva, s-au făcut cursuri de specializare la Craiova, se discută acum cu cei de la staţia de salvare pentru a lua datele corecte. De asemenea, şi cu cei de la radiologie, este un scor acolo şi, dacă nu-ţi dă cum trebuie, va fi o tromboliză greşită. Este vorba, concret, de încheierea unor protocoale cu Salvarea, cu UPU, cu Radiologia. Optimist şi mulţumind Consiliului Judeţean Olt pentru sprijinul acordat, Renică Diaconescu a opinat că primele intervenţii la Unitatea de tromboliză din Slatina se vor face după 10 iulie. Totul depinde acum de aducerea medicamentelor necesare şi e păcat că se întârzie cu aducerea lor, a subliniat neurologul Renică Diaconescu, evocând cu un imens regret faptul că în zilele precedente acestei discuţii a avut două cazuri de accident cerebral pe care nu le-a putut rezolva. Cele două persoane au rămas paralizate, lucru ce ar fi putut foarte bine evitat dacă existau respectivele medicamente. Or, rostul unei unităţi de Urgenţă Neurovasculară este tocmai acesta: să se intervină în regim de urgenţă cu tot ce este necesar, astfel pacientul putând să recupereze paralizia membrelor în câteva ore de la intervenţie.

 Mai precis, tromboliza este o perfuzie care se administrează persoanelor care au suferit un accident vascular cerebral, substanţa conţinută dizolvând cheagul format pe vasul de sânge. Toată problema constă în rapiditatea cu care se face această intervenţie. Nu trebuie să treacă mai mult de patru ore de la producerea accidentului. Dacă un pacient vine la această Unitate de Urgenţă Neurovasculară într-o fereastră de timp de patru ore, el poate fi salvat. Întreaga procedură presupune o colaborare pe linia Salvare – UPU – neurologul de serviciu. Salvarea comunică la UPU că are un pacient cu AVC recent, neurologul aşteaptă tomografia de urgenţă şi analizele de sânge şi apoi introduce substanţa care produce tromboliza, adică dizolvarea cheagului de sânge.

Când Renică Diaconescu a început lupta pentru introducerea acestui program la Slatina, tromboliza se făcea în numai 14 spitale din ţară, iar dintre acestea, 6 funcţionau în Bucureşti. Graţie eforturilor medicului slătinean, vicepreşedinte al Comisiei pentru Sănătate din Senatul României, programul a început să fie extins la nivelul spitalelor judeţene de urgenţă. Iar spitalul judeţean din Slatina este acum printre primele în care se poate efectua această procedură de tromboliză, cu mare impact în revenirea la normal a pacientului.