Cazuri de meningită virală în unitățile medicale din județ

0
292

La Spitalul Județean de Urgență Slatina în ultima perioadă au ajuns câțiva pacienți care au fost diagnosticați cu meningită. Direcţia de Sănătate Publică Olt a trimis probele recoltate de la pacienţi la Institutul Cantacuzino pentru confirmarea diagnosticului. În paralel și în alte unități medicale din județ au apărut pacienți care sunt suspecți de această boală, directorii au cerut curăţenie generală.

„La această dată pot confirma că avem cazuri de meningită bacteriană de la începutul anului şi până în prezent. Nu putem spune că este o incidenţă mai crescută decât într-o perioadă similară a anilor anteriori. Sunt trei-patru cazuri pe lună. Sunt meningite bacteriene, care sunt cauzate de infecţii bacteriene, dar şi meningite date de infecţii acute TBC. De regulă, acest tip de meningite apar la adulţi, la copii sunt mai frecvente meningitele virale şi cele cauzate de miningococ, am avut şi aceste tipuri”, a spus Cătălin Pătru, directorul medical de la SJU Slatina.

Pentru ca pacient să fie diagnosticat cu meningită cauzată de meningococ trebuie să i se preleveze o probă din lichidul cefalorahidian, procedură ce nu poate fi efectuată la SJU Slatina. Medicii slătineni spun că meningita poate fi prevenită prin respectarea măsurilor de igienă. Este foarte important să mergeţi la consult de specialitate imediat ce observaţi simptomele descrise mai sus, deoarece numai un medic poate stabili cu exactitate dacă este meningită şi, dacă da, ce tip este şi ce tratament se impune. Trebuie ţinut cont că meningita este o boală contagioasă, iar germenii care au cauzat-o pot fi uşor transmişi de la o persoană la alta prin tuse, strănut sau chiar sărut.