„Să voteze şi pentru noi eutanasierea” – cere o bolnavă care suferă de această boală incurabilă
Drama teribilă a bolnavilor de cancer există şi la Olt. Este devastator şi trist să intri măcar pe etaj în Secţia de Oncologie de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina. Deşi medicii şi personalul medical se implică în tratarea bolnavilor, nu de puţine ori aceştia au fost puşi în dificila situaţie de a alege care dintre pacienţi pot beneficia de tratamentul medicamentos. Un tratament considerat de rutină în lumea civilizată e loterie în România. Îl face cine are noroc. Deşi, teoretic, ar putea să scape de boală. Cu bună ştiinţă, autorităţile le încalcă dreptul la viaţă celor care au nevoie de radioterapie. La Slatina, zeci de oameni diagnosticaţi cu cancer nu reuşesc să se trateze, pentru că în România nu mai există medicamentele prescrise în schemele de tratament.
Pentru bolnavii de cancer, ultimii ani au fost o nesfârşită sentinţă, rostită zilnic de medici, puşi la rândul lor să se declare învinşi de un sistem care le cere să salveze pacienţi cu mâinile goale. Odată diagnosticaţi cu teribila maladie, pentru pacienţi începe o nesfârşită luptă cu boala şi, mai ales, cu sistemul. Pentru medici, lupta cu lipsurile materiale, iar pentru rude coşmarul de a-i vedea murind, pentru că sunt prea săraci. Însă, pentru autorităţi, cei de dincolo de zidurile saloanelor, din birouri, ei, bolnavii de cancer, nu sunt decât o nesfârşită povara bugetară. Pacienţii care suferă de cancer şi au fost pensionaţi pe caz de boală se află într-o situaţie devastatoare şi umilitoare nu numai pentru că se luptă cu această nemiloasă boală, ci şi pentru că trimestrial trebuie să fie înjosiţi de sistemul bolnăvicios. Pentru a primi pensia lunară ce le revine pe drept şi din care oricum nu se aleg cu nimic, asta datorită faptului că cea mai mare parte se duce tot pe tratament şi cele necesare în lupta cu cancerul. Aceştia, oropsiţi de soartă, trebuie să facă dovada că suferă de această maladie. Trebuie să vină cu martori şi să facă dovada că nu s-au vindecat. În prostia lor cei care conduc acest stat, culmea şi membru al Uniunii Europene, încă nu sunt la punct cu faptul că, deocamdată, nimeni nu s-a vindecat definitiv de această boală necruţătoare. O femeie din comuna olteană Bârza, în vârstă de 56 ani, riscă să rămână fără pensia de handicap pe motiv că s-ar fi însănătoşit. Ea a fost operată de două ori la sân, după ce a fost diagnosticată cu cancer. Ultima operaţie a avut-o acum patru zile. În cazul în care nu va veni să se prezinte la comisia de evaluare aceasta riscă să piardă pensia de handicap în valoare de 230 lei. „Este revoltător la cer ce se întâmplă cu mine, cu noi, cei care suntem suferinzi. Cum poate să-şi imagineze cineva că odată bolnav de cancer te mai faci bine? Numai nişte oameni care nu gândesc pot spune şi afirma acest lucru. Dacă nu mai suntem pe placul celor care conduc această ţară să voteze şi pentru noi eutanasierea, aşa cum au făcut pentru câinii fără stăpân, că oricum şi noi suntem tot ai nimănui. În zadar am muncit la stat şi am contribuit lună de lună la CAS, că oricum nu ne alegem cu nimic, doar cu multă umilinţă”, a spus, cu lacrimi în ochi, doamna Ana.
Autorităţile locale susţin că este o practică normală venirea la comisie, astfel înseamnă că boala s-a ameliorat şi femeia nu se mai încadrează în prevederile legii. Reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială spun că sunt sute de persoane care nu mai îndeplinesc criteriile de acordare a pensiilor de handicap, pentru că boala de care suferă s-a ameliorat. Ca doamna Ana, să-i spunem aşa deoarece nu a dorit să-i facem public numele, sunt şi alţi câţiva zeci de bolnavi din Olt. Nu de puţine ori oamenii sunt aduşi pe cărucior la comisii. „Nu avem bani şi nici medici destui, dar trebuie să fim oameni. Nu e normal să aduci la comisie persoane netransportabile, dar nu avem ce face”, spun, pentru a se disculpa, reprezentanţii comisiilor de evaluare. Aceştia se disculpă şi se leagă de respectarea imediată a prevederilor legale aflate în vigoare, în ceea ce priveşte realizarea evaluării complexe, în conformitate cu art. 6 din Hotărârea nr. 430/2008 pentru aprobarea Metodologiei privind organizarea şi funcţionarea comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap şi art. 5 din Ordinul ministrului muncii, familiei şi protecţiei sociale nr. 2298/2012 privind aprobarea procedurii-cadru de evaluare a persoanelor adulte în vederea încadrării în grad şi tip de handicap. Crearea unor echipe mobile care să realizeze evaluarea complexă a persoanei solicitante, la domiciliul acesteia, deocamdată se face din ce în ce mai greu, din lipsa personalului.