De multe ori constatăm că pantalonii sau fustele stau pe noi gata să crape, deși nici vorbă de ivirea unor kilograme în plus. De vină în acest caz pot fi balonările provocate de acumularea de gaze în tubul digestiv.
Uneori această senzație poate deveni chiar dureroasă fiind resimțită în tot abdomenul. „În tubul digestiv există o floră de fermentație. Alimentele descompuse produc gaze care acumulate în exces duc la această balonare”, explică medicul de familie Călin Ciubotaru.
Cantitatea exagerată de gaze intestinale poate avea drept cauze un dezechilibru al florei de fermentație, o predispoziție naturală către așa ceva sau o alimentație bogată în produse care stimulează un astfel de proces de fermentație cum sunt de exemplu laptele dulce, varza, fasolea, mazărea sau cartofii.
Dacă vrem să ne ferim de neplăcerile provocate de balonare atunci trebuie să acționăm asupra acestor cauze, recomanadă medicii. Astfel, trebuie evitate alimentele care ne dau acest disconfort și înlocuite cu iaurturile, de exemplu, care aduc o floră de bună calitate, pâinea prăjită, orezul și morcovul fierte care acționează ca niște veritabile absorbante naturale. La fel și cărbunele care se poate procura de la farmacie. Cu mențiunea că doza administrată în cazul acestuia din urmă nu trebuie să depășească indicația medicală.
1. Bananele
Au un conţinut ridicat de potasiu şi vitamina A, ajută la reglarea cantităţii de apă din corp. În plus, substanţele conţinute de banană ajută la reducerea stresului. “Mănâncă banane dacă ai diaree”, recomandă nutriţionistul Abhay Joshi, citat de idiva.com.
2. Prunele
“Sunt uşor de digerat, deoarece conţin fibre şi previn constipaţia. Unde mai pui că sunt bogate în antioxidanţi, fapt care te ajută să te menţii tânăr”, susţine nutriţionistul.
3. Merele
Este recomandată consumarea unui măr pe stomacul gol pentru a regla tranzitul intestinal. Are cantităţi mari de fibre şi apă.
4. Iaurtul
Enzimele sunt de mare ajutor la digestie. Bacteriile din stomac sunt ţinute sub control de substanţele conţinute de iaurt, prevenind astfel diferitele afecţiuni ale stomacului.
5. Ovăzul
Cerealele integrale din ovăz sunt foarte bune deoarece dau senzaţia de sațietate, în ciuda faptului că stomacul nu este plin. Fibrele, vitamina A şi zincul conţinut le fac să fie un adevărat medicament pentru digestie.
6. Menta
Pentru curăţarea organismului este recomandată mestecarea unei frunze de mentă în fiecare zi. Te eliberează de disconfortul gastric şi îţi linişteşte stomacul dacă acesta a fost deranjat.
7. Ghimbirul
Anihilează efectele substanţelor inflamatorii din organism şi are un conţinut ridicat de vitamina B3. Ceaiul de ghimbir te ajută atunci când eşti deranjat la stomac.
Pe lângă regimul alimentar adecvat, medicii recomandă mișcarea, știut fiind că sedentarismul este o altă cauză a apariției balonării. Tranzitul intestinal este mai lent la persoanele sedentare, iar cu cât alimentele stau mai mult în stomac cu atât ele fermentează mai tare, iar cantitatea de gaze este mai mare. În plus, poate apărea constipația, o altă neplăcere legată direct de un tranzit intestinal deficitar.
Sursa: doctorulzilei.ro