OLT: DOI PRIMARI, VIITORI PARLAMENTARI…?

0
1809

Primarii sunt cei care câștigă alegerile, nu șefii de partid” declara primarul comunei Colonești, Olt (în anul de grație 2008) într-o adunare populară locală: ”Voi fi deputat, pot face mult mai multe pentru județ și oamenii din zonă, vă spune Bulă!„ (n.r. porecla lui Nicolae Stan).

Și întradevăr, între 2008-2012, acesta a fost un deputat, în circumscripția electorală nr. 30 Olt, apreciat și susținător al multor investiții în județ.

Recent, un alt primar din comuna Nicolae Titulescu și-a anunțat candidatura la un post de parlamentar: Florin Tiutiu.

Într-o zi toridă de vară, 11 august 2024, a organizat o adunare populară unde a anunțat că ”… fac o mișcare politică de a candida în Parlamentul României pe listele unui partid mare, anume PNL, locul doi fiind unul onorabil…”

Este cunoscut faptul că în perioada interbelică, marele om politic Nicolae Titulescu a candidat și a devenit deputat pe listele Partidului Liberal Conservator în circumscripția din această zonă.

Modelele mele sunt Nicolae Titulescu al nostru (n.r. aici, marele politician a primit cele mai puține voturi favorabile) și președintele Consiliului Județean Bihor, liberalul Ilie Nolojan…” a declarat cu mândrie viitorul candidat la Camera Deputaților.

Cum era și normal, Florin Tiutiu a surprins pe mulți și a deranjat foarte mult conducerea județeană a PSD Olt.

Nu abordăm motivele pentru care actualul primar din Nicolae Titulescu a ales să părăsească partidul de stânga și conducerea primăriei locale.

Dacă această candidatură parlamentară este aproape sigură, PNL la Olt pentru Camera Deputaților va avea în capul listei pe președintele Județean al partidului, Gigel Știrbu.

Locul al treilea, cu șanse mai mici de a deveni eligibil prin redistribuire va reveni unei femei, numele acesteia nu este încă destinat publicității.

Pentru Senatul României, la Olt sunt vehiculate două nume: u om politic important de la București, foarte apropiat de Gigel Știrbu, care are o șansă istorică de a candida la Președinția României și chiar să fie câștigător.

În raport de decizia acestuia, primarul comunei Studina, Marian Vasile, poate și ar merita să fie cel care va fi în capul listei și, în proporții mari, să devină senator de Olt.

Acesta este unul dintre primarii de dreapta care a spus ”nu” migrației către PSD cu toate presiunile exercitate asupra sa.

Comuna Studina este bine organizată și se vede aici mâna omului gospodar. Ultima sa realizare, aducțiunea de gaz metan, în asociere cu alte două comune cu primari PSD este opera unui edil cu viziune mare de administrator și om politic.

Știm că Marian Vasile, cu mulți ani în urmă putea să obțină un loc de deputat în Parlamentul României, dar a refuzat repetat, considerând că, mai are de rezolvat multe probleme în Studina natală.

Credem că, cu greu acesta a acceptat mai ales la presiunea prietenului său de suflet, Mario de Mezzo, să spună ”DA, candidez pentru Parlamentul României”.

Ca om politic și edil, Marian Vasile a demonstrat în PNL Olt că este un om echilibrat, serios, practic, fiind ”motorul” care a tras partidul din blocajele în care se afla.

Bănuim că, în curând, Marian Vasile aidoma lui Bulă și lui Tiutiu, va organiza o întâlnire publică și o conferință de presă cu ocazia cărora să-și anunțe această importantă candidatură parlamentară.

Deci, pe dreapta, avem alte două candidaturi de primari, după cele ale lui Darius Vâlcov și Nicolae Stan.

Subiectul este incitant șu important pentru viața politică dintr-un județ oltean și merită urmărită cu atenție!

Pavel Calciu