Deputatul Iancu către ministrul Apelor şi Pădurilor: De ce nu sunt acordate despăgubiri proprietarilor de terenuri din nordul județului Olt, ale căror culturi sunt distruse periodic de animalele sălbatice?

După întâlnirea pe care deputatul PSD Olt, Marius Iancu a avut-o în urmă cu câteva câteva zile cu fermierii din zona de nord a judeţului Olt şi proprietarii fondurilor de vănătoare pentru găsirea unor soluţii pentru diminuarea pagubelor produse culturilor agricole de porcii mistreţi şi cerbii lopătari, parlamentarul de Olt şi-a ţinut promisiunea făcută în faţa producătorilor agricoli.

0
209

Iancu a solicitat ministrului Apelor și Pădurilor, Adriana Petcu, dar şi specialiştilor din minister să se implice în găsirea unor soluţii ca proprietarii să nu mai aibă pagube materiale din cauza animalelor sălbatice. În documentul înaintat de deputatul PSD Olt Marius Iancu, ministrului şi oficialiilor din Ministerul Apelor și Pădurilor se precizează: „Proprietarii de terenuri din nordul județului Olt de confruntă de câțiva ani cu o problemă gravă. Culturile sunt distruse de mistreții și cerbii lopătari care s-au înmulțit foarte mult pe cele patru fonduri de vânătoare private. Fermierii spun că au fost afectate mii de hectare și numai anul trecut au avut pierderi de sute de mii lei. Nu au primit niciodată despăgubiri de la minister, deși au depus dosare și Garda Forestieră Vâlcea a constatat pagubele. Ce se poate face pentru ca evaluarea pagubelor să se facă corect și rapid și proprietarii de terenuri să fie despăgubiți?”.   În urmă cu câteva zile primarul comunei Poboru, Iulian Bărăscu a organizat o întâlnire la care au participat deputatul Marius Iancu, proprietarii de terenuri din zona Scornicești- Poboru- Spineni- Leleasca și reprezentanții celor patru fonduri de vânătoare din zonă. Fermierii au solicitat să li se acorde despăgubiri pentru pagubele produse atât în anii trecuți, cât și în acest an, iar reprezentanții fondurilor de vânătoare care sunt suprapopulate cu cerbi lopătari și mistreți vor mărirea cotei de vânătoare și posibilitatea de a vâna organizat atunci când sezonul de vânătoare este închis, dar animalele distrug culturile. Autoritățile locale sunt îngrijorate pentru că animalele au ajuns și în gospodăriile oamenilor.