Deputatul Cătălin Grecu interzice prin lege carnea sintetică

0
158
Deputatul de Olt Cătălin Grecu vrea să reglementeze piața de carne din România  printr-o nouă lege care va asigura protejarea fermelor și a produselor 100% românești. 
În acest sens, Grecu și alți parlamentari au depus la Senat propunerea legislativă ce are ca obiect de reglementare „asigurarea rolului biologic, energetic si plastic al carnii si produselor din carne pentru necesitati fiziologice ale omului, in vederea intretinerii vietii si a sanatatii„.
Potrivit proiectului legislativ, operatorii economici vor fi obligati să includa pe eticheta produselor în cauză prețul la raft și pretul de achizitie al produselor atât din piața internă, cât și din piata externă.
De asemenea, prin actul normativ se interzice carnea produsa în laborator din celule de animale „pentru a proteja bucataria, traditia alimentara și sanatatea alimentara”.

Ce prevede Legea carnii si produselor din carne

Art.1 -(1) Prezenta lege reglementeaza sectorul carnii si al produselor procesate pe baza de carne, cu privire la denumirea produselor, prezentarea, etichetarea si comercializarea acestora, urmarind in principal sanatatea populatiei, satisfacerea necesitatilor de consum ale tuturor categoriilor de consumatori, respectarea conditiilor de igiena si informarea corecta a consumatorilor.

2) In sensul prezentei legi, carnea este produsul alimentar asa cum este definit la punctul 1.1 din Anexa nr.l la Regulamentul (CE) nr.853/2004 al Regulamentului European si al Consiliului din 29 aprilie 2004 de stabilire a unor norme specifice de igiena care se aplica alimentelor de origine animala.

Art.2 – (1) Inscriptionarea informatiilor obligatorii privind etichetarea carnii si a produselor procesate pe baza de carne, precum si a cerintelor privind informarea explicita a cumparatorului referitoare la continutul acestor produse se realizeaza in conformitate cu conditiile prevazute in Regulamentul de punere in aplicare (UE) nr.1337/2023 al Comisiei din 13 decembrie 2013 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (UE) nr.1169/2011 al Parlamentului European si a Consiliului in ceea ce priveste indicarea tarii de origine sau a locului de provenienta pentru carnea proaspata, refrigerata sau congelatade animale din specia porcine, ovine, caprine si de pasari de curte, in Regulamentul (CE) nr.1760/2000 al Consiliului si al Parlamentului European din 17 iulie 2000 de stabilire a unui sistem de identificare si inregistrare a bovinelor si privind etichetarea carnii de vita si manzat si a produselor de carne de vita si manzat si de abrogare a Regulamentului (CE) nr.820/1997 al Consiliului, in Regulamentul (UE) nr.1308/2013 al Parlamentului European si al Consiliului din 17 decembrie 2013 de instituire a unei organizari comune a pietelor produselor agricole si de abrogare a Regulamentului (CEE) nr.922/72, (CEE) nr.234.79, (CE) nr.1037/2001 si (CE) nr.1234/2004 ale Consiliului, in Regulamentul de punere in aplicare (UE)2018/775 al Comisiei din 28 mai 2018 de stabilire a normelor de aplicare a articolului 26 alineatul (3) din Regulamentul (UE) nr.l 169/2011 al Parlamentului European si al Consiliului privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare, in ceea ce priveste normele de indicare a tarii de origine sau a locului de provenienta a ingredientului primar al produselor alimentare, dupa caz.

(2) Operatorii economici din sectorul carnii si al produselor din carne au obligatia respectarii principiilor generale ale informatiilor referitoare la produsele alimentare, cerintele generale privind informatiile referitoare la produsele alimentare si responsabilitatile operatorilor din sectorul alimentar precum si prezentarea informatiilor obligatorii pe eticheta referitoare la produsele alimentare prevazute in Regulamentului nr.1169/2011 si in Regulamentul de punere in aplicare (UE)2018/775, pretul la raft si pretul de achizitie al produselor atat din piata interna, cat si din piata externa.

(3) Eticheta va cuprinde codul QR cat si pretul de achizitie al produselor atat din piata interna, cat si din piata externa.

(4) In sensul prezentei legi, codul QR este un cod de bare care stocheaza informatii intr-o eticheta vizuala ce poate fi scanata.

Art.3 – (1) In sensul prezentei legi, prin sintagma „Produs romanesc” din carne se intelege carnea si produsele din carne rezultate din carcasele provenite 100% din fermele din Romania.

(2) Este interzisa inscriptionarea pe eticheta carnii si a produselor din carne a sintagmei „Produs romanesc” daca nu sunt respectate prevederile alin.(l).

Art.4 – (1) Produsele de carne comercializate pe piata interna vor cuprinde obligatoriu procentul de carne din compozitie.

(2) Produsele din carne cu adaos de alte ingrediente se comercializeaza intr-un spatiu de prezentare si vanzare bine delimitat, pe rafturi separate fata de produsele din carne autentice si cele prevazute la art.3, cu informare explicita catre cumparatori a continutului acestor produse.

(3) Prevederile alin.(2) se aplica si in cazul meniurilor si retetelor mancarurilor de pizzerie, de fast-food si al produselor culinare din alimentatia publica la prepararea carora s-au utilizat produse de baza cu adaos de ingrediente.

(4) Meniurile unitatilor de alimentatie publica vor mentiona toate produsele din carne cu adaos de ingrediente in produsul de baza.

(5) Orice neconformitate depistata de autoritatile competente de control este notificata direct operatorului economic sub a carui denumire se comercializeaza produsul alimentar. Daca operatorul nu are sediul in Romania, notificarea se face catre importator sau distribuitorul produselor alimentare provenite din Uniunea Europeana si din tarile terte.

(6) In cazul modificarii informatiilor de pe eticheta de catre comerciant, acesta va fi sanctionat in conformitate cu legislatia in vigoare.

Art.5 – (1) Comercializarea carnii sintetice obtinuta in laborator din celulele de la animale este interzisa pe piata interna.

(2) Prevederile alin.(l) se aplica si produselor culinare din alimentatia publica la prepararea carora s-a utilizat carnea sintetica.

Art.6 – (1) Urmatoarele fapte constituie contraventii pentru operatorii economici prevazuti in prezenta lege:
a) nerespectarea prevederilor art.2 alin.(2) si (3), art.3 si art.4 alin.(l) – (4) si (6);
b) nerespectarea prevederilor art.5.

(2) Contraventiile prevazute la alin.(l) se sanctioneaza dupa cum urmeaza:
a) cu amenda de la 20.000 lei la 100.000 lei, precum si cu sanctionarea contraventionala complementara de oprire temporara de la comercializare a produselor pana la remedierea deficientelor, pentru faptele prevazute la alin.(l) lit.a);
b) cu amenda de la 100.000 lei la 150.000 lei, precum si la interzicerea desfasurarii activitatii pentru care operatorul economic a fost sanctionat contraventional, pentru faptele prevazute Ia alin.(l) lit.b).

Art.7 – Constatare contraventiilor si aplicarea sanctiunilor prevazute la art.6 se fac de catre personalul imputernicit din cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Autoritatea Nationala, Sanitara, Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor si Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor cu atributii de control in domeniu.

Art.8 – Contraventiile prevazute la art.6 le sunt aplicabile dispozitiile Ordonantei Guvernului nr.2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 180/2002, cu modificarile si completarile ulterioare.

Art.9 – In termen de 90 de zile de data intrarii in vigoare a prezentei legi, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Autoritatea Nationala, Sanitara, Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor si Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor vor elabora normele metodologice si ghidul de definitii si termeni folositi in industria de procesare a carnii, care se aproba prin ordin comun.