Albotă: ”PSD se opune categoric ca statul să impună forțat economisirea energetică”

0
109

În ultima perioadă, premierul Nicolae Ciucă a făcut apel la populaţie să reducă risipa de energie electrică şi a afirmat că s-a discutat în Guvern despre un sistem de penalităţi pentru cei care nu fac acest lucru, concomitent cu bonificaţii acordate celor care economisesc.

Pe marginea acestui subiect, deputatul de Olt, Emil Albotă susține că economisirea energiei trebuie făcută în mod natural, să fie o opțiune personală a fiecărei familii. Pe scurt, cetățenii care își propun să reducă facturile o vor face și fără recomandarea guvernul.

PSD nu contestă recomandările Comisiei Europene de economisire a energiei, dar să se facă în mod natural și să fie o opțiune personală a fiecărei familii. Nu e nevoie să le spunem noi să stingă becul sau televizorul. Cei care își propun să reducă facturile o vor face și fără să le spună guvernul. Dar, într-adevăr, PSD se opune categoric ca statul să impună forțat economisirea. 

România este singura țară europeană care trăit experiența întreruperilor deliberate de energie electrică și gaze naturale, prin care autoritățile comuniste încercau să limiteze consumul populației și este nepremis să reconstituim acele vremuri.
 Dușul în doi – după o pandemie ”tratată” cu recomandări obsesive de spălare a mâinilor – nu reprezintă o opțiune demnă de luat în calcul.
PSD a intrat la guvernare cu un pachet de sprijin pentru categoriile vulnerabile.  
Dacă PSD nu ar fi fost azi la guvernare, probabil nu am fi avut nici vouchere pentru alimente, nici plafonări la prețurile la energie.
Iar PSD reafirmă că singura măsura eficientă pe termen mediu, pentru a stopa scumpirile generalizate provocate de energie este reglementarea pe doi ani a pieței energetice.
 Reglementarea pieței înseamnă prețuri aministrate de stat pe tot lanțul, de la producător, până la distribuitor, așa cum a fost înainte de liberalizarea haotică, care a provocat toată această degringoladă, făcută de guvernele Cîțu-Orban.
În plus, PSD vine cu amendamente importante la OUG 119/2022, pentru a elimina ambiguitățile din OUG-ul  redactat de Ministerul Energiei și care ar putea genera costuri suplimentare pentru populație.
Așadar, reglementare, nu raționalizare, bonificații, nu penalități  – pentru că, în vremuri de criză, atenția noastră trebuie centrată pe categoriile vulnerabile.” a declarat social-democratul oltean.