Tradiții și superstiții de Sf. Gheorghe

0
1

Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe 23 aprilie pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe. Este simbolul liderului, al luptătorului și al martirului. În această zi există o serie de superstiții și tradiții pe care românii le respectă cu sfințenie.

Peste un milion de români își serbează astăzi onomastica, cei care poartă numele de Gheorghe, George, Georgiana, Gina și alte derivate. Sărbătoarea este una dintre cele mai importante pentru creștinii, iar de-a lungul timpului au apărut o serie de superstiții și tradiții.

Sfântul Gheorghe este asociat cu începutul unui nou ciclu al vieții în tradiția populară. Se spune că cine nu doarme mult astăzi este harnic și sănătos tot anul. Oamenii se spală cu rouă, aceasta fiind considerată vindecătoare. Se pun ramuri de salcie, stejar, fag la porți ferestre sau fântâni pentru ca spiritele rele și boala să fie alungate.

Sărbătoarea mai este denumită și Sângiorzul vacilor sau Alesul și marchează începutul anului pastoral fiind și o sărbătoare a ciobanilor. Aceștia trebuie să aleagă astăzi locul unde se va face strunga sau stâna, dar și mieii pentru primul muls.

Se respectă cu sfințenie și o serie de obiceiuri pentru alungarea strigoilor și protejarea gospodăriilor de influențele malefice. Printre acestea se numără aprinderea de focuri rituale, cântatul din bucium și stropirea cu apă, precum și producerea de zgomote pentru a îndepărta spiritele rele.

Există și superstiții care vizează sănătatea și norocul:

– Baia într-o apă curgătoare înainte de răsăritul soarelui se crede că asigură sănătatea pentru tot restul anului și spală toate relele.

– Busuiocul semănat înainte de răsăritul soarelui aduce cinste; cei care se spală cu rouă de pe el sunt cinstiți de toată lumea.

– Se crede că cei care dorm în ziua Sfântului Gheorghe vor fi somnoroși în tot restul anului.

– Cei care doresc să fie sănătoși tot anul se cântăresc în această zi.

– Gunoiul adunat în această zi și pus la rădăcina pomilor îi va face să rodească bine.

Ce nu ai voie să faci de Sfântul Gheorghe

Este o zi cu cruce roșie fiind considerată sărbătoare de mare însemnătate în calendarul ortodox.

– Nu se lucrează

– Nu se face foc nou în casă sau în gospodărie

– Nu se ceartă și nu se poartă ură

– Nu se consumă alcool în exces și nu se petrece cu zgomot

– Nu se aruncă resturi sau apă murdară în curte sau pe uliță

– Nu se taie părul sau unghiile

Cine a fost Sf. Gheorghe

Sfântul Gheorghe s-a născut în Cappadocia, în jurul anului 270 d.Hr., într-o familie creștină. La 20 de ani, s-a înrolat în armata romană. S-a remarcat rapid prin vitejie, devenind căpitan în garda imperială. Gheorghe nu și-a abandonat niciodată credința creștină în ciuda funcției pe care a avut-o.

În anul 303, în urma edictului împăratului Dioclețian de prigonire a creștinilor, Gheorghe a refuzat să renunţe la credința sa. A fost arestat la 33 de ani și după ce a suportat torturi cumplite a fost decapitat.

În iconografie, el este înfățișat călare pe un cal alb, străpungând un balaur cu sulița.

Sursă: stiripesurse.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.