Procurorul responsabil pentru tragedia de la Caracal a fost sancționat cu tăierea a 25% din salariu timp de un an

0
2535

Procurorul din Caracal Cristian Ovidiu Popescu, care a stat până la ora 6 pentru a intra în casa lui Gheorghe Dincă, a fost sancționat disciplinar, luni, de ÎCCJ, cu diminuarea indemnizației de încadrare lunare brute cu 25% pe o perioadă de un an.

Minuta deciziei civile nr. 77: Admite recursul declarat de recurenta Inspecţia Judiciară împotriva hotărârii nr. 3P din 17 mai 2023 pronunţate de Consiliul Superior al Magistraturii – Secţia pentru judecători în materie disciplinară, în dosarul nr. 18/P/2019. Casează hotărârea atacată şi, rejudecând, aplică pârâtului Popescu Cristian Ovidiu sancţiunea disciplinară constând în diminuarea indemnizației de încadrare lunare brute cu 25% pe o perioadă de un an pentru săvârşirea abaterii disciplinare prevăzute de art. 99 lit. t) teza a II-a din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 18 martie 2024.”, se arată în decizia luată de Înalta Curte de Casație și Justiție a României.

Procurorul Cristian Ovidiu Popescu, cel care s-a ocupat de cazul Caracal, nu ar fi permis agenților de poliție să încalce mandatul de percheziție și să descindă în casa lui Gheorghe Dincă înainte de ora 6:00.

Şeful Poliţiei Caracal şi alţi trei poliţişti au fost trimişi în judecată în 2023 de către procurorii Curţii de Apel Craiova, fiind acuzaţi de abuz în serviciu, pentru modul în care au intervenit după dispariţia Alexandrei Măceşanu. Procurorii arată că, dacă ar fi intervenit la timp, „ar fi conferit şanse efective de salvare a minorei”. În schimb, modul în care au acţionat a dus la o întârziere de 14 ore.

„Întârzierea de peste 14 ore în efectuarea acestor activităţi a condus în final la identificarea tardivă a victimei, decedată”

Pe baza materialului probator administrat s-a apreciat că, dacă lucrătorii de poliţie faţă de care s-a dispus trimiterea în judecată ar fi efectuat cu celeritate demersurile necesare pentru a stabili împrejurările dispariţiei minorei, pentru a evalua situaţa descrisă în sesizări, ar fi verificat şi valorificat variantele de anchetă care rezultau din informaţiile existente, ar fi controlat şi îndrumat ierarhic, în mod efectiv şi eficient, activitatea echipelor operative, precum şi dacă ar fi întocmit de îndată dosar de urmărire penală care să le permită obţinerea unor mijloace specifice de probă (măsuri de supraveghere tehnică), ar fi conferit şanse efective de salvare a minorei, întârzierea de peste 14 ore în efectuarea acestor activităţi conducând în final la identificarea tardivă a victimei, decedată la domiciliul autorului infracţiunilor comise împotriva sa”, arată procurorii.

Potrivit acestora, „efortul echipelor operative, formate din lucrătorii de poliţie care au acţionat pe teren pentru identificarea locului unde se afla sechestrată A.M. şi salvarea acesteia a fost inutil în lipsa coordonării reale din partea conducerii Poliţiei Caracal şi transmiterii eficiente către acestea a tuturor informaţiilor deţinute la momentul respectiv”.

Dosar clasat faţă de procurorul care a coordonat activităţile

Procurorii au dispus în 2023 clasarea dosarului faţă de procurorul care a coordonat activităţile, după deschiderea dosarului penal, dar şi faţă de operatorul 112.

Dosarul a fost trimis spre judecare Judecătoriei Caracal.

În luna mai a 2023, Gheorghe Dincă a fost condamnat, de Curtea de Apel Craiova, la 30 de ani de închisoare pentru uciderea Luizei Melencu şi a Alexandrei Măceşanu, iar decizia instanţei este definitivă.

Gheorghe Dincă a fost trimis în judecată de către procurorii DIICOT în ianuarie 2020.

Sursă: www.hotnews.ro