Ordonanța suspendării ratelor fermierilor propusă de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) primește o lovitură devastatoare chiar din interiorul Guvernului.
Mai extact, într-un draft de răspuns al Ministerului Justiției referitor la proiectul de act normativ propus de MADR, se arată negru pe alb că ordonanța încalcă atât Constituția României și o serie de legi interne, cât și normele de drept europene ori pe cele de comerț ale Uniunii Europene.
În documentul intrat pe surse în posesia AgroTV, observațiile Ministerului Justiției cu privire la Ordonanța suspendării ratelor fermierilor fac referire, pe rând, la încălcarea separației puterilor în stat, a dreptului de proprietate, a Constituției, a regulilor de finanțare și de comerț ale țării și ale UE, precum și a dreptului creditorilor de orice fel în a-și asigura capitalul în fața debitorilor.
Ministerul Justiției apreciază că Ordonanța suspendării ratelor, în forma actuală, face o naționalizare prin expropriere a distribuitorilor, ceea ce legea națională și europeană nu acceptă, nefiind îndeplinite condițiile de suspendare a executării prevăzute de lege, și anume decesul debitorului, dacă e vorba de interesul unui minor, ori dacă există o situație excepțională definită prin lege ca fiind de risc național.
Totodată, Ministerul Justiției atrage atenția că nu sunt studii de impact pentru noul act normativ și cere aviz de la Ministerul Economiei și de la Ministerul Finanțelor, având în vedere că Ordonanța suspendării ratelor ar putea deregla grav ciclurile economice și financiare ale țării.
Foarte important de remarcat este că Ministerul Justiției apreciază că multe pasaje din textul ordonanței sunt scrise în dezacord total cu legile la care face referire.
Sursă: agro-tv.ro