Eroii de la Roșia Montană. Cine sunt avocații care au câștigat procesul cu Gabriel Resources în numele României

0
304

Controversatul dosar Roşia Montana a fost câştigat de către consorţiul de firme de avocatură format din LALIVE – Geneva şi casa de avocatură locală LDDP – Leaua Damcali Deaconu Păunescu. Casa de avocatură LDDP a fost înfiinţată în 2005. Decizia pare oarecum neașteptată, conform declarațiilor din spațiul public și privat.

Potrivit documentelor de pe site-ul ICSID – Centrul internațional pentru soluționarea litigiilor privind investițiile – unde s-a judecat procesul, iar România a fost reprezentată de acest consortiu de avocați, firmele de avocatură au depus primele documente în vara anului 2016, când ministru de Finanțe era Anca Dragu, acum guvernator al Băncii Naționale a Moldovei.

Cine sunt  Leaua Damcali Deaconu Păunescu

Șefa acestei case de avocatură  Leaua Damcali Deaconu Păunescu, Crenguța Leaua (FOTO), a absolvit trei facultăţi – la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi (1996), Universitatea Ecologică Bucureşti (1994) şi Universitatea Lucian Blaga din Sibiu (1997). Din 1996 este avocat, iar în 2008 a obţinut doctoratul în drept la Universitatea din Bucureşti.

Crenguţa Leaua, avocat specializat în arbitraje internaţionale, este profesor universitar la Facultatea de Drept din cadrul ASE. Ea este arbitru în dosarele internaţionale la Curtea de la Paris, la Vienna International Arbitration Center, şi la alte Curţi de Arbitraj Internaţional din mai multe ţări.

Ea a câștigat, împreună cu LALIVE, cinci procese de arbitraj pentru România la Curţile de Arbitraj Internaţionale, în valoare totală de peste trei miliarde dolari. Aceste procese au fost: dosarul Rompetrol de la ICSID – cu un litigiu de 139 milioane de dolari, plus dobânzi; dosarul Awdi de la ICSID, în care litigiul a fost de 447 milioane de euro, plus dobândă; dosarul Micula 2, care avea pretenţii de 9,1 miliarde de lei plus dobândă, adică peste 2 miliarde de euro; dosarul acţiunii în anulare Micula 2 de la ICSID şi dosarul Fin.CO.Ge.Ro. de la Curtea de Arbitraj de la Londra, care a avut un litigiu de 362 milioane de dolari, plus dobânzi.

Ștefan Deaconu, fost consilier al lui Traian Băsescu

Ștefan Deaconu (FOTO) este președinte al Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional și profesor universitar la Facultatea de Drept a Universității București. Numele său apare în denumirea casei de avocatură LDDP – Leaua Damcali Deaconu Păunescu. El a fost și consilier prezidențial în mandatul lui Traian Băsescu, conducând între 2005 și 2012 Departamentul Constituțional Legislativ al Administrației Prezidențiale.

Recordul Crenguței Leaua

Potrivit ZF, avocatul Crenguţa Leaua are experienţă vastă în arbitraje internaţionale, până acum câştigând împreună cu LALIVE 5 procese de arbitraj pentru România la Curţile de Arbitraj Internaţionale, în valoare totală de peste 3 miliarde de dolari.

Aceste procese au fost:

  • dosarul Rompetrol de la ICSID – cu un litigiu de 139 milioane de dolari plus dobânzi
  • dosarul Awdi de la ICSID – litigiul a fost de 447 milioane de euro, plus dobândă
  • dosarul Micula 2 – care avea pretenţii de 9,1 miliarde de lei plus dobândă, adică peste 2 miliarde de de euro
  • dosarul acţiunii în anulare Micula 2 de la ICSID
  • dosarul Fin.CO.Ge.Ro. de la Curtea de Arbitraj de la Londra – care a avut un litigiu de 362 milioane de dolari plus dobânzi.

O decizie neaștreptată

Curtea de arbitraj comercial internaţional (ICSID) de la Washington a anunțat decizia pe care a luat-o în cazul procesului intentat României de Gabriel Resources pentru aurul de la Roșia Montană, după scandalul prin care locația a fost introdusă în patrimoniul UNESCO. Procesul s-a finalizat în septembrie 2023, dar decizia a fost comunicată vineri guvernului României.

Rezultatul pare neașteptat, având în vedere scenariile făcute în ultimele săptămâni de autoritățile române.

România a câștigat procesul cu Gabriel Resources Ltd și Gabriel Resources (Jersey), care solicitau despăgubiri a căror valoare maximală ajungea la 6,7 miliarde de dolari. Nu numai că statul român nu are de plătit niciun leu companiilor care ne-au dat în judecată, dar are de primit cheltuieli de judecată de milioane de dolari.

Sursă: www.gandul.ro