Deputatul Emil Albotă vrea Legea cărnii şi a produselor din carne

0
111

Deputatul de Olt Emil Albotă se numără printre semnatarii unui proiect de lege ce prevede ca piața de carne din Romania să fie reglementată, iar fermele și produsele 100% romanesti să fie protejate. Astfel, prin noul act normativ, carnea româneăsca ar urma să fie etichetata corespunzator în marile magazine și expusă pe un raft separat.

Proiectul legislativ prevede, printre altele, urmatoarele:

– Inscriptionarea informatiilor obligatorii privind etichetarea carnii si a produselor procesate pe baza de carne, precum si a cerintelor privind informarea explicita a cumparatorilor referitoare la continutul acestor produse;

– Eticheta va cuprinde tara de origine sau a locului de provenienta a ingredientului din sectorul carnii, dar si codul QR si pretul de achizitie al produselor;

– Sintagma „PRODUS ROMANESC” din carne numai pentru carnea si produsele din carne provenite din fermele din Romania;

– Produsele de carne comercializate pe piata interna vor cuprinde obligatoriu procentul de carne din compozitie;

– Produsele din carne cu adaos de alte ingrediente se comercializeaza intr-un spatiu de prezentare si vanzare bine delimitat, pe rafturi separate fata de produsele din carne, cu informare explicita a continutului;

– Aceste prevederi se aplica si in cazul meniurilor si retetelor mancarurilor de pizzerie, fast food, meniurile unitatilor de alimentatie publica, pentru prepararea carora s-au utilizat produse pe baza cu adaos de ingrediente;

– Comercializarea carnii sintetice si a produselor din alimentatia publica obtinute in laborator, din celule de la animale este strict interzisa in Romania;

– Contraventiile se sanctioneaza cu amenzi cuprinse intre 20.000 si 150.000 lei, precum si oprirea de la comercializare a produselor sau interzicerea desfasurarii activitatii pentru operatorul economic care a fost sanctionat contraventional.