CORĂBIANUL MIHAI DIACONU, ADMINISTRATOR AL SC ELECTRICA SA

0
652

Consiliul de Administrație al grupului de furnizare, distribuție și producție de energie Electrica SA, listat la Bursa de Valori București (BVB) și la care cel mai mare acționar este statul român prin Ministerul Energiei, cu peste 48% din capital, a numit un membru provizoriu în cadrul său, pe o poziție care era vacantă. 

Noul membru este Mihai Diaconu (40 de ani), secretar de stat în Ministerul Finanțelor, post pe care îl ocupă din februarie 2022. Mandatul lui Diaconu în CA-ul Electrica SA este valabil până la 30 aprilie 2025 sau până la data următoarei adunări generale ordinare a acționarilor companiei.

La Ministerul Finanțelor, Mihai Diaconu a coordonat activitatea de elaborare și avizare a proiectelor de acte normative, procesul de elaborare/implementare a strategiei în domeniul tehnologiei informației și comunicațiilor pentru îmbunătățirea serviciilor din sfera finanțelor publice, precum și activitatea privind schemele de ajutor de stat implementate de instituție. În prezent, el coordonează activitatea privind gestionarea dosarelor arbitrale și judiciare internaționale ale României, activitatea privind analiza/avizarea bugetelor de venituri și cheltuieli ale întreprinderilor publice din administrația centrală și cea de monitorizare a indicatorilor economico-financiari ai acestora, precum și activitatea de actualizare a inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public și privat al statului.

Noul administrator provizoriu al Electrica SA, la un moment dat în cărți pentru preluarea șefiei ANAF, lucrează la Finanțe din 2014, când a fost angajat pe poziția de consilier personal la cabinetul ministrului, iar ulterior a fost numit secretar general adjunct. El a mai fost membru în CA-urile Telecomunicații CFR SA și Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici si Mijlocii, iar din 2022 este membru în Comitetul Interministerial de Finanțări, Garanții și Asigurări.

Mihai Diaconu este Facultatea de Administrație și Afaceri a Universității București, unde deține și un master în Managementul Administrației Publice. De asemenea, a absolvit programe de formare și perfecționare profesională organizate de Institutul Național de Administrație și Institutul Diplomatic Român, potrivit CV-ului său.

Grupul Electrica SA a raportat un profit net de 102,1 milioane lei pe primul semestru al anului, cu 28,3% mai mic decât cel consemnat în perioada similară din 2023. Veniturile operaționale ale companiei au scăzut cu 29,4%, la 4,72 miliarde lei. Defalcat, creșterea veniturilor de pe segmentul de distribuție, cu 15%, la 2,24 miliarde lei, în principal ca urmare a majorării tarifelor reglementate de profil, dar și a sporirii cantității de energie distribuită, nu a putut compensa scăderea încasărilor din furnizare, cu 20,5%, la 2,93 miliarde lei.

Sursă: www.profit.ro