Comisia specială pentru legile Justiţiei, condusă de deputatul PSD Florin Iordache, a anunţat că luni va fi dat raportul pe proiectul de lege pentru modificarea Codului Penal. Aleşii din această comisie au adoptat de joi mai multe amendamente prin care sunt relaxate condiţiile pentru eliberarea condiţionată, dar şi prin care spălarea de bani şi constituirea de grup infracţional organizat sunt scoase de la confiscarea extinsă.
UPDATE S-a adoptat alineat din proiect privind scăderea termenelor de prescripţie pentru infracţiunile cu pedepse între 10 ş 20 de ani. Mai exact, termenul de prescripţie este 8 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depăşeşte 20 de ani. Anterior, alineatul prevede că termenul de prescripţie 10 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 10 ani, dar care nu depăşeşte 20 de ani.
UPDATE După o pauză de aproape jumătate de oră, Comisia a reînceput dezbaterea cu discutarea articolului despre confiscarea extinsă.
Alineatul 1 de la art. 112^1 privind confiscarea extinsă se modifică, fiind abrogate literele d) şi g), adică alineatele care se refereau la spălarea de bani şi la grup infracţional organizat.
Alineatul 1 va avea următoarea formă:
(1) Sunt supuse confiscării şi alte bunuri decât cele menţionate la art. 112, în cazul în care persoana este condamnată pentru comiterea uneia dintre următoarele infracţiuni, dacă fapta este susceptibilă să îi procure un folos material şi pedeapsa prevăzută de lege este închisoarea de 4 ani sau mai mare:
a) infracţiuni privind traficul de droguri şi de precursori;
b) infracţiuni privind traficul şi exploatarea persoanelor vulnerabile;
c) infracţiuni privind frontiera de stat a României;
e) infracţiuni din legislaţia privind prevenirea şi combaterea pornografiei;
f) infracţiuni din legislaţia privind combaterea terorismului;
h) infracţiuni contra patrimoniului;
i) nerespectarea regimului armelor, muniţiilor, materialelor nucleare şi al materiilor explozive şi al precursorilor de explozivi restricţionaţi;
j) falsificarea de monede, timbre sau de alte valori;
k) divulgarea secretului economic, concurenţa neloială, nerespectarea dispoziţiilor privind operaţii de import sau export, deturnarea de fonduri, infracţiuni privind regimul importului şi al exportului, precum şi al introducerii şi scoaterii din ţară de deşeuri şi reziduuri;
l) infracţiuni privind jocurile de noroc;
m) infracţiuni de corupţie, infracţiunile asimilate acestora, precum şi infracţiunile împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene;
n) infracţiuni de evaziune fiscală;
o) infracţiuni privind regimul vamal;
p) infracţiuni de fraudă comise prin sisteme informatice şi mijloace de plată electronice;
q) traficul de organe, ţesuturi sau celule de origine umană.
UPDATE Comisia a adoptat formularea din iniţiativa legislativă privind „Condiţiile liberării condiţionate“. Pentru pedeapsa cu închisoarea mai mică de 10 ani se poate aplica liberarea condiţionată dacă s-a executat jumătate din pedeapsă în loc de două treimi cum este în prezent. Pentru condamnaţii care au peste 60 de ani se impune executarea a doar o treime din pedeapsă, faţă de jumătate din ea cum este în prezent, în cazul pedepselor mai mici de 10 ani.
UPDATE S-a votat propunerea din proiectul de lege la art 39 – Pedeapsa principală în caz de concurs de infracţiuni.
Articolul 39, alineatul (1) literele b), c) şi e) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
„b) când s-au stabilit numai pedepse cu închisoare, se aplică pedeapsa cea mai grea, la care se poate adăuga un spor de până la 3 ani.
c) când s-au stabilit numai pedepse cu amenda, se aplică pedeapsa cea mai grea, la care se poate adăuga un spor până la o treime din acel maxim.
………………………………………………
e) când s-au stabilit mai multe pedepse cu închisoare si mai multe pedepse cu amenda, se aplică pedeapsa închisorii potrivit dispoziţiei de la lit. b), la care se adaugă pedeapsa amenzii potrivit dispoziţiei de la lit. c).”
În forma actuală a legii, sporul la pedeapsă cea mai grea poate fi de maxim o treime din celelalte pedepse stabilite.
UPDATE Schimb de replici dure între deputatul Steluţa Cătăniciu (ALDE) şi Stelian Ion (USR). Cătăniciu l-a ironizat pentru faptul că ar face amendamente cu dedicaţie pentru persoane fără pată. „Avem oameni bine pregătiţi, fără pată, unii au fost chiar olimpici. Noi nu avem niciun analfabet“ a afirmat Stelian Ion.
Cătăniciu a replict. „Aţi avut un analfabet care a citit moţiunea“, a spus deputatul ALDE, referindu-se la la senatorul Radu Mihail, cel care a citit moţiunea de cenzură ieri. La aceste cuvinte, a intervenit un alt senator USR care a subliniat: „Cel puţin noi nu am pus analfabet ca premier“.
UPDATE S-a votat abrogarea articolului 62 din Codul penal, care prevedea amenda care însoţeşte pedeapsa închisorii
UPDATE Ministerul Justiţiei a propus un prag de 1900 de lei, adica salariul minim. Anuntul a fost facut de USR-istul Ion Stelian si confirmat de Florin Iordache.
Amendamentele depuse de deputatul Cătălin Rădulescu au fost respinse în bloc. Printre acestea era şi cel referitor la pragul pentru abuzul în serviciu.
Florin Iordache a declarat în mai multe rânduri că susţine o redefinire a infracţiunii şi nu impunerea unui prag valoric pentru prejudiciu.
Fostul ministru al Justiţiei, autorul OUG 13 prin care se impunea un prag valoric de 200.000 lei, nu a făcut publice variantele concrete de modificare propuse pentru abuzul în serviciu pe care le susţine PSD. Există însă o centralizare a amendamentele venite până acum pentru acest articol, unele aparţinând unor deputaţi PSD, în nume personal.
PSD, prin amendamentele lui Cătălin Rădulescu (cunoscut şi ca deputatul AKM), a propus cea mai radicală revizuire a acestei infracţiuni: impunerea unui prag de 200.000 de euro şi scăderea limitelor pedepsei, de la 2 la 7 ani cât este în prezent, la 1 – 5 ani. Prejudiciul calculat de procurori în dosarul în care Liviu Dragnea a fost condamnat joi este de 108.000 lei. O altă propunere este a deputatului PSD Eugen Neaţă, cel care vrea un prag de de 200.000 lei.
Un prag mult mai mic e propus de UNJR. „Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o pagubă unei persoane fizice sau persoane juridice echivalenta cu minim 10 salarii minime pe economie ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice, vatamare care are sau poate avea consecinte de natura nepatrimoniala grave sau deosebit de grave se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică.
Pe de altăparte USR vrea un prag de 1.000 de lei, iar PNL vrea fără prag.
Sursa:www.adevarul.ro