Ultimele zile de vacanţă aduc nelinişte printre părinţi şi nu doar pentru că trebuie să cumpere rechizite sau uniformă nouă pentru copil. Problema mai mare o reprezintă un act cerut de unităţile şcolare, uneori chiar peste limita legii.
Odată cu apropierea începutului şcolii, părinţii celor trei milioane de elevi şi aproape 700 de mii de copii înscrişi la grădiniţe şi creşe reîncep goana după avizele medicale. Pentru siguranța elevilor, multe unități şcolare cer analize suplimentare față de cele obligatorii. Legea prevede că aceste controale ar trebui făcute de medicii școlari, care păstrează dosarul copilului și fișa de vaccinări. Doar că medicii şcolari sunt foarte puțini raportat la numărul de copii, potrivit Ştirilor ProTV.
Ministerele Educaţiei şi Sănătăţii au stabilit, în urmă cu patru ani, că doar la începutul unui ciclu de educaţie (grădiniţă, şcoală primară, gimnaziu sau liceu) medicul de familie eliberează pentru copil o fişă medicală complexă. Acolo apare istoricul medical, inclusiv situaţia vaccinărilor. Atenţie, copilul trebuie primit chiar dacă n-a fost imunizat cu nimic din schema recomandată! În lege nu apar alte teste – de sânge, urină sau scaun. Însă în unele unităţi de stat se cer şi alte analize medicale, iar unii copii sunt trimişi acasă dacă nu vin cu aceste analize.
În plus, asigurarea de stat nu acoperă testările în lipsa suspiciunii de boală. Dr. Cosmina Berbecel, medic de familie, declară: ”Ele nu sunt investigaţii preventive, nu le recomandăm niciodată unui copil sănătos. Este şi ilegal, avem un ordin de ministru care spune că vor fi cerute doar de medicul de familie şi doar în prezenţa semnelor de boală”.
Tot o problemă este şi avizul epidemiologic. Potrivit legii, îl dă medicul şcolar. Însă un singur doctor ar trebui să vadă între o mie şi două mii de copii din 4-5 grădiniţe şi şcoli. Aşa că e înlocuit cu un control pentru păduchi şi boli contagioase, făcut la începutul şcolii.