Un slătinean a făcut o sesizare la ITM Olt. Răspunsul instituției te lasă cu gura căscată  

0
1222

Slătineanul Petre Uciu de pe strada Victorie s-a adresat mai multor instituții județene, explicând cum un vecin execută de mai bine de două luni ample lucrări în apartament. Locatarii sunt deranjați de zgomotul puternic ce nu le dă pace, iar lucrările nu par a fi avizate.

După ce s-a trezit cu o gaură în zidul dormitorului său, Petre Uciu a sesizat ITM-ul și Inspectoratul de Stat în Construcții, în încercarea de a aduce liniștea în cartier și pentru a se asigura că lucrările nu afectează structura de rezistență a imobilului.

Răspunsul de la ITM Olt te lasă cu gura căscată, pentru că nu înțelegi nimic.

„Sunt peste două luni de când face lucrări în casă. Ne-a zăpăcit cu ciocane pneumatice, sunt pensionari, copii mici în bloc. Eu lucrez de acasă, este un zgomot infernal. Mi-a perforat zidul din dormitor, au spart inclusiv pardoseala. Am ajuns la capătul răbdării. Sunt și probleme care ar putea să afecteze structura de rezistență a blocului. M-am adresat ITM-ului, în scris, care mi-a trimis un răspuns în bătaie de joc. Răspunsul se oprește brusc, nu are niciun final. Este răspunsul pe care mi l-au trimis pe email”, a spus Petre Uciu.

Acesta a precizat că răspunsul demonstrează fără echivoc disprețul instituțiilor statului pentru cetățeanul de rând.

„Conform articolului 19, la care ITM face referire, scrie clar că inspectorii de muncă au voie să intre în toate locurile unde angajatorii sau persoanele fizice au forță de muncă. Au făcut referire la un articol care le permite accesul. Vreau să arăt cum funcționează acest serviciu de reclamații și petiții în cadrul instituțiilor publice. Este ceva de neînțeles, nici legal și nici exprimarea. Este o frază fără înțeles. Au rămas în trecut, oamenii nu mai sunt evaluați, testați. Din fragmentul acela rezultă că nu pot face o….., așa scrie. Un funcționar public să semneze așa ceva… Este un dispreț la adresa cetățeanului. În mod normal trebuia să vină să discute și cu mine, îi băgam în casă să vadă gaura din zid. Ca de obicei, în bătaie de joc! Lasă bă… cetățeanul. Este exact relația dintre cetățean și instituția publică. Uitați vă hal de răspuns! Se contrazic, pentru că legea îi permite să intre. În bătaie de joc! Este indolență și bătaie de joc”, a adăugat Petre Uciu.

Redăm integral răspunsul primit de Petre Uciu la sesizarea făcută la ITM Olt:

„Urmare a sesizării dvs. înregistrată la I.T.M. Olt sub nr. P 146/3491 din 27.04.2020, prin care ne semnalaţi faptul că vecinul dvs. desfăşoară lucrări de contrucţii în cadrul apartamentului în care locuieşte, că perturbă liniştea publică şi prin care ne solicitaţi să verificăm dacă persoanele care care desfăşoară activitatea sunt angajate cu forme legale, dacă sunt autorizate şi dacă există autorizaţie de construcţie pe lucrarea executată, vă comunicăm următoarele: Conform prevederilor art.19, lit.a din Legea nr.108/1999 republicată pentru înfiinţarea şi organizarea Inspecţiei Muncii inspectorii de muncă, purtând asupra lor legitimaţia şi insigna care atestă funcţia pe care o îndeplinesc în exercitarea atribuţiilor stabilite prin lege, au dreptul de a avea acces liber, permanent şi fără înştiinţare prealabilă în sediul oricărui angajator şi în orice alt loc de muncă organizat de persoane fizice sau juridice; Dată fiind această prevedere legală, vă informăm că suntem în imposibilitatea de a efectua o a” și a fost trimis de către departamentul SERVICIUL CONTROL RELAŢII DE MUNCĂ.

Inspectorul șef al ITM Olt, Cristian Ungureanu, a precizat că slătineanul a primit doar un răspuns parțial, acesta fiind generat de sistemul informatic.

„A primit doar o parte din răspuns, pentru că a făcut o sesizare prin portalul nostru. Așa este făcut programul. În răspunsul complet i s-a spus că accesul inspectorilor de muncă pe o proprietate privată este condiționat de acceptul proprietarului. A primit un răspuns complet atât în format electronic, cât și prin poștă”, a spus Ungureanu.