Președintele Asociaţiei Medicilor de Familie Olt, mesaj pentru pacienții care nu cred în COVID-19

0
907

În ciuda avertismentelor venite de la autorități și medici, tot mai mulți olteni pun la îndoială existența virusului SARS-COV2.

Doctorul Mihai Ungureanu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Olt, spune că le-a explicat pacienților săi că acest COVID-19 face parte dintr-o clasă de virusuri ce este cunoscută de mult timp, însă cel care circulă acum este mult mai agresiv.

Practic, coronavirusurile sunt o familie numeroasă de virusuri care pot provoca boli la animale sau oameni. La om provoacă infecţii respiratorii, de la răceala comună la boli mai severe, cum ar fi Sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS) şi Sindromul respirator acut sever (SARS). Cel mai recent coronavirus a fost descoperit la finalul anului trecut, în China, peste 500 de olteni fiind testați pozitiv la SARS-COV2.

Medicul spune că le-a explicat tuturor că din cauza acestor virusuri li se întâmplă să răcească vara.

„Eu nu am pacienți care pun la îndoială există coronavirusului, doar că sunt mulți care vor să facă valuri. Eu le-am explicat că despre virusuri am învățat în facultate, se știu de mult timp. Este adevărat că acum este un virus mai potent și trebuie să ne ferim mai mult de el. Le-am spus că din cauza acestor virusuri li se întâmplă să răcească vara, pentru că sunt mulți care răcesc vara. Acum există unul mai puternic și te trezești că îți dă o pneumonie virală, care trece foarte greu, dacă mai trece. Așa le-am explicat eu pacienților. Acesta este adevărul. Virusurile au suferit o mutație, este o tulpină mult mai agresivă și coboară mult mai rău. Sunt virusuri care stau, în mod normal, la nivelul nasului. Aceste lucruri trebuie să fie comunicate pacienților ca să înțeleagă”, a spus medicul de familie, Mihai Ungureanu.

Doctorul Mihai Ungureanu a precizat că și gafele autorităților au alimentat opiniile false pe marginea virusului SARS-COV2.

„Aceste opinii false au fost cumva alimentate de deciziile greșite ale autorităților. Lucrul care s-a făcut cel mai rău a fost anularea amenzilor. Autoritățile nu s-au pus de acord să meargă pe o singură linie. Omul a zis…păi dacă aștia care sunt sus nu respectă regulile, noi de ce să le respectăm. La noi în zonă a fost liniște, nu știu de unde a venit valul acesta de am sărit de 500 de cazuri, am depășit Doljul. Sunt atât de multe cazuri de la cei care nu respectă regulile, aceștia ar trebui să fie identificați”, a adăugat Ungureanu.

Acesta este medic de familie în localitatea Priseaca, unde are înscriși pe liste peste 600 de pacienți, dar deține și un cabinet în Slatina.

Doctorul a spus că pe raza localității Priseaca se știe doar de un singur pacient confirmat cu SARS-COV2, care acum se află la Terapie Intensivă.

„Avem un sigur pacient care este confirmat, a fost răcit, a neglijat și acum a ajuns la Terapie Intensivă. Este din comună Priseaca”, a adăugat medicul Mihai Ungureanu.