Românii dau în continuare şpagă la medici. Asta deşi salariile acestora au fost dublate, unii ajungând să câştige chiar şi 30.000 de lei pe lună. Cea care admite că pacienţii nu au renunţat la plic odată ajunşi în spital este chiar ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea.
„Nu am rezolvat problema şpăgii. Este un fenomen intrat în sânge”, a declarat oficialul, care spera ca, odată cu majorarea lefurilor din sănătate, fenomenul corupţiei să se estompeze.
Cei din sistem afirmă că bolnavul român va renunţa cu greu la a da bani în plic medicului. De fapt, şpaga este o consecinţă a disfuncţionalităţilor din sistem, susţine Radu Gănescu, preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC).
„Vorbim de un sistem împământenit de ani de zile. Cu toate că salariile au crescut, sistemul medical este neperformant. Ştim că este foarte aglomerat în spital, că de multe ori trebuie să aşteptăm până să putem beneficia de un serviciu medical, ştim că de multe ori nu găsim medicul de care avem nevoie. Şi atunci, pentru a obţine aceste lucruri, cumva trebuie ocolit sistemul. Iar asta duce, în final, la această vestită şpagă din Sănătate. Şpaga se dă ca pacienţii să ajungă cât mai repede la diagnosticul şi tratamentul de care au nevoie. Şpaga se dă pentru că sistemul nu poate asigura ceea ce promite”, a declarat, pentru „Adevărul”, Radu Gănescu.
Pacienţii dau mită ca să aibă prioritate în a primi servicii
Potrivit acestuia, fenomenul plăţilor informale se va diminua abia atunci când pacientul va putea beneficia de servicii medicale la timp, fără a fi nevoit să stea sute de minute la camera de gardă a unui spital pentru a fi preluat de medici. „Mita dată de pacienţi vine în contextul în care aceştia vor să aibă prioritate în a primi anumite servicii. Majoritatea medicilor a înţeles că nu trebuie să primească cadouri şi le este frică, chiar dacă unii mai primesc, le primesc de la pacienţi care sunt mai vechi. Există şi acum condiţionare, este condiţionarea indirectă care se practică cu foarte multă dibăcie, cu foarte multă tatonare, e acel fenomen de amânare, ca să îi dai de înţeles pacientului ca nu ai ce să îi faci”, a explicat Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor (ANPP).
Harta şpăgii practicate în spitalele publice
Spre exemplu, un medic de la Spitalul Municipal din Roman ar fi primit 4.000 de lei şpagă pentru o naştere, un ortoped din Braşov ar fi primit 2.000 de lei pentru o operaţie de ligamente încrucişate în timp ce un medic anestezist de la Spitalul de Arşi din Capitală a primit 300 de lei pentru a face o anestezie. Toţi aceşti bani ar fi fost daţi pe 14 mai, de români care au raportat mita dată cadrelor medicale pe piaţadeşpaga.ro, o platformă care îşi propune să ofere o hartă a şpăgii practicate în spitalele publice din România. Iar site-ul menţionat arată că în ciuda majorărilor salariale, doctorii acceptă plicuri cu bani de la pacienţii pe care îi tratează.
„Acum au salarii mari. Este clar că medicul trebuie să refuze atenţia de la un pacient. Eu încă sper că se va întâmpla acest lucru. Din păcate, cred că deşi pacienţii au fost informaţi că salariile sunt altele, cu greu vor reuşi să renunţe la atitudinea asta balcanică de a da mită la doctor.”, arată, Cezar Irimia, preşedintele Asociaţiei Pacienţilor Cronici din România (APCR).
Plăţile informale trebuie eliminate
De cealaltă parte, academicianul Ioanel Sinescu, şeful Centrului de Transplant Renal din Institutul Fundeni afirmă că plăţile informale trebuie clar eliminate din sistem. „Trebuie să se ajungă la o medicină normală, corectă, firească, similară cu cea din ţările occidentale de care noi ne dorim să ne apropiem cât mai mult şi unde practica medicală este făcută transparent, fără niciun fel de condiţionare şi fără niciun fel de alt stimulent pentru medic”, a declarat chirurgul.
70% din români dau şpagă la medic
Un studiu recent făcut de Institutul Aspen a arătat că 70% din români obişnuiesc să ofere bani sau cadouri pentru a beneficia de mai multă atenţie din partea cadrelor medicale. 84% din respondenţii la studiu afirmă că au dat şpagă în instituţiile publice, doar 5% menţionând că au dat şpagă în sistemul privat de sănătate. În ceea ce priveşte stimulentele, valoarea medie a acestora este de 340 de lei, cel mai frecvent fiind recompensate asistentele medicale, ele fiid urmate de chirurgi şi infirmiere.
Sursa:www.adevărul.ro