Un muzeu de istorie nu înseamnă, exclusiv, o expunere a trecutului. El devine o instituție cu adevărat vie dacă și prezentul este la locul lui. În lumina acestuia, trecutul poate căpăta o și mai mare strălucire. De pildă, dacă se vrea să se imprime o anumită strălucire unor tradiții, atunci evenimentele organizate în acest scop aruncă lumina potrivită pentru percepția mai clară a trecutului, de către contemporani. Este un adevăr care, la Muzeul Județean de Istorie, din Slatina, a devenit parte componentă, esențială, din ființa instituției. Cu George Smarandache, un veritabil om de cultură, ca director, și cu profesioniști precum Claudia Balaș și nu numai, Muzeul Județean de Istorie din Slatina trăiește pe toate cele trei coordonate ale timpului. Adică, în afară de trecut și prezent, are și viitor.
Încă un argument, dacă mai era nevoie, în sprijinul acestei axiome, ne-a fost oferit joi, 12 decembrie a. c., când prestigioasa instituție a găzduit expoziția de preparate tradiționale oltenești intitulată „Gusturi din bătrâni”. A fost o feerie de bucate tradiționale, care de care mai arătoase și apetisante, la prepararea cărora au demonstrat adevărate virtuți de artiști elevii de la liceele „Petre S. Aurelian” Slatina, îndrumați de profesorii Nicolae Petrescu, Marinela Lăcraru și Gabi Bercu, dar și elevii nu mai puțin artiști de la Liceul Tehnologic nr.1 Balș și Liceul Tehnologic „Matei Basarab” din Caracal. În deschidere, au vorbit din partea muzeului directorul George Smarandache și dr. etnograf Claudia Balaș, apoi directoarea liceului Petre S. Aurelian, prof. Sorina Nicolescu, și vicepreședintele CJ Olt, Ionuț Ivan. A urmat, în recital, corul de elevi și profesori ai liceului Petre S. Aurelian, dirijat de prof. Anca Pirnă, care a încântat publicul prezent cu o serie de colinde și melodii populare, sub genericul „Am plecat să colindăm”. „Steaua” și „Plugușorul” – obiceiuri străvechi, au fost scoase de sub cenușa timpului și aduse la lumina zilei, în interpretările inspirate ale unor copii talentați. Bineînțeles, nu putea să lipsească Moș Crăciun, cu sacul plin de daruri.
La sfârșitul programului artistic, gustat cu plăcere de cei prezenți, inclusiv de sponsorii întregii manifestări, respectiv 𝘖𝘓𝘋 𝘏𝘖𝘜𝘕𝘋, 𝘳𝘦𝘱𝘳𝘦𝘻𝘦𝘯𝘵𝘢𝘵 𝘥𝘦 𝘥𝘭. 𝘊ă𝘵ă𝘭𝘪𝘯 Ș𝘵𝘦𝘧ă𝘯𝘦𝘴𝘤𝘶, 𝘉𝘈𝘙𝘖𝘊 𝘊𝘈𝘍𝘌 𝘗𝘜𝘉, 𝘳𝘦𝘱𝘳𝘦𝘻𝘦𝘯𝘵𝘢𝘵 𝘥𝘦 𝘥𝘭. 𝘊𝘳𝘪𝘴𝘵𝘪𝘢𝘯 𝘈𝘭𝘦𝘹𝘢𝘯𝘥𝘳𝘦𝘴𝘤𝘶, 𝘔𝘈𝘙𝘐𝘔𝘐𝘏 𝘗𝘈𝘛𝘐 𝘗𝘙𝘖𝘋𝘜𝘊𝘛 𝘚𝘙𝘓, 𝘳𝘦𝘱𝘳𝘦𝘻𝘦𝘯𝘵𝘢𝘵 𝘥𝘦 𝘥𝘭. 𝘔𝘪𝘩𝘢𝘪 𝘔î𝘯𝘥𝘳𝘰𝘤, toată lumea s-a îndreptat spre sala cu expoziția culinară. Pe mese frumos aranjate, așteptau cele mai alese feluri de mâncare pe care au fost în stare să le prepare viitorii mari bucătari, care vor face cinste angajatorilor, dar și profesorilor care i-au pregătit. După ce reprezentantul fiecărui liceu și-a prezentat și descris partea lui de expoziție, a urmat degustarea… Asta, pentru ca nimeni să nu creadă că este doar lăudăroșenie. Într-adevăr, calitatea în toate dimensiunile ei, aspectul și gustul ieșind cu putere în evidență, a impresionat până și pe cei mai pretențioși. Nimeni nu a avut ce să obiecteze. Dimpotrivă, aprecierile au fost unanime, la superlativ. Desigur, aceleași aprecieri și din partea noastră.
„Prin această expoziție de preparate tradiționale am dorit să aducem în lumina zilelor noastre și obiceiurile culinare specifice sărbătorilor din ciclul Crăciunului și Anului Nou, sărbători care durează 12 zile și constituie o perioadă încărcată de evenimente la care participă întreaga colectivitate” – se arată într-un material pe care ni l-a transmis directorul muzeului, George Smarandache. Totodată, referindu-se la întreaga manifestare, directorul muzeului o caracteriza ca fiind „un eveniment cultural deosebit, menit să aducă în atenția publicului frumusețea tradițiilor și obiceiurilor străbune, precum și bogata bucătărie tradițională de care zona noastră culturală se bucură”. Într-adevăr, a fost un act cultural de anvergură, care a adus în mijlocul celor prezenți spiritul Crăciunului, încălzind sufletele tuturor.
Constantin Smedescu