Mesager al folclorului romanaţean, Ansamblul Folcloric “Romanaţi” al Centrului Cultural Municipal Caracal a dezvăluit măiestria dansului, farmecul cântecului şi frumuseţea costumelor populare, atât în ţară la festivalurile de folclor de la Botoşani, Deva, Hunedoara, Râmnicu-Vâlcea, Zalău, Rădăuţi, Câmpulung Moldovenesc, Gura Humorului, Vatra Dornei, Fălticeni, Lugoj, Bistriţa Năsăud,Târgu Mureş, Sibiu, Târgu Jiu, Oradea cât şi peste hotare la Orhei și Chișinău – Republica Moldova, la Burgas, Omurtag, Oreahovo, Montana – Bulgaria, la Festivalul Mondial al dansului de la Tilburg – Olanda, la Bruxelles – Belgia, Selargius – Italia, Abragao şi Penafiel în Portugalia.
Spectacolele obicei realizate şi prezentate în decursul anilor, „Hora de Duminică”, „Hora ca la Romanaţi”, „Duminica de rusalii”, „Căluşarii”, „Cîntece şi jocuri haiduceşti”, „Nedeie de Sf. Gheorghe”, „Hora de pomană”, „Apa vieţii”, „Jocul focului” ș.a., au scos în evidenţă ineditul, bogăţia și frumuseţea tradițiilor noastre populare.
Repertoriul activ al ansamblului cuprinde un număr de peste 100 de jocuri populare, din zonele: Romanaţi, Oaş, Bistriţa – Năsăud, Moldova, Bihor, Maramureş, Bucovina, Dobrogea, Muntenia, iar în repertoriul soliştilor vocali şi instrumentişti se regăsesc frumoase cântece populare din aproape toate zonele ţării.
Căluşul, apreciat ca fiind cel mai reprezentativ joc popular românesc cu adînci rezonanţe în istorie, este aşezat la loc de cinste şi este considerat de către Ansamblul Folcloric „Romanaţi” cartea sa de vizită.
După mii de spectacole susținute dea lungul vremii de artiștii Ansamblului Folcloric ’’Romanați’’ pe scenele locale, naționale dar și internaționale, după aplauzele la scenă deschisă și aprecierile obținute atât la nvel național dar și internațional pentru frumusețea jocului și portului romanațean, iată că a venit timpul ca garderoba Ansamblului să fie schimbată.
Nu este un moft ! Costumele populare ale corpului de dansatori chiar au intrat într-o stare avansată de degradare și nu mai pot fi îmbrăcate, mai ales în spectacolele internaționale la care Ansamblul este invitat.
“Este adevărat, costumele pe care Ansamblul ‘’Romanați’’ le folosește sunt cumpărate în 1989 o parte, iar altele undeva în 1975.., sunt foarte vechi, s-au degradat dea lungul timpului și este necesară schimbarea acestor garnituri de costume, mai ales că Ansamblul în ultimii ani a participat la Festivaluri internaționale de folclor, unde nu poti să te prezinți oricum. Este vorba de imaginea Caracalului și a României. E necesară schimbarea tuturor costumelor, pentru că o parte dintre acestea sunt uzate și în plus față de această situație, repertoriul Ansamblului se diversifică, avem suite de dansuri din Moldova, Ardeal, Dobrogea și de fiecare dată improvizăm din costumele pe care le avem.., ori la nivel internațional nu putem să mergem cu improvizații de costume . Așa cum domnu primar ne-a promis, sperăm, ca după rectificarea bugetară să obținem fondurile necesare pentru achizitionarea acestor costume” a declarat Florin Teodorescu, directorul Centrului Cultural Municipal Caracal.
Dacă ținem la imaginea noastră, efortul bugetar pentru achiziționarea acestora nu este chiar așa de mare încât să bage în colaps financiar un municipiu de dimensiunea Caracalului.
Si cum promisiunea se spune că este datorie curată, așteptăm să consemnăm și noi momentul atât de așteptat de componenții Ansamblului Romanați. Până atunci.., Jos Pălăria !
Doru Tudor