Cele mai cunoscute superstiții de Crăciun. Trebuie să mături pragul casei

0
432
Crăciunul este una din sărbătorile de care se leagă cele mai multe superstiţii şi tradiţii populare, mulţi dintre români fiind convinşi că dacă respectă anumite obiceiuri vor avea parte de noroc tot anul care urmează.
Bradul, crenguţele de vâsc, globurile roşii sau lumânările aprinse în seara de Ajun nu ar trebui să lipsească din casa niciunui român, fiind considerate principalele simboluri ale Crăciunului, aducătoare de noroc. Le lângă simbolurile Crăciunului, o serie de obiceiuri au intrat în obişnuinţă, românii fiind convinşi că dacă le respectă, se împlinesc dorinţele, „Ceea ce numim superstiţii înseamnă de fapt reminiscenţe din vechile credinţe populare, care se înscriau în orizontul magic. Înainte de religie, în momentul în care omul s-a desprins de animalitate a avut un sistem de interpretare a lumii, sistemul magic care presupunea că omul, prin anumite acţiuni, îndeplinind anumite reguli, poate să influenţeze mersul vieţii sale, destinul său propriu zis.
Spre deosebire de religie, care îi fixează din alte considerente, comandamente morale, teologice, destinul uman, magia a fost considerată, de fapt, un fel de ştiinţă inversă, mergând de la convingerile umane. Erai convins că, îndeplinind un anumit act, poti prevesti viitorul. Aşa sunt şi superstiţiile, o convigere că îndeplinind anumite reguli poti să-ţi direcţionezi destinul. Unele superstiţii au plecat de la anumite întâmplări, tradiţii sau experienţe care s-au generalizat. Altele provin de la acele convingeri magice, convingeri potrivit cărora dacă faci un lucru într-un anumit fel îţi va merge bine dacă nu, îţi merge rău”, a declarat, pentru „Adevărul“, etnologul vasluian Dan Ravaru.
 Iată un top al celor mai cunoscute superstiţii legate de sărbătoare Crăciunului, pe care mulţi dintre români le respectă cu sfinţenie:
1. Mănâncă mere în Ajunul Crăciunului şi vei fi sănătos şi norocos tot anul care vine.
2. Dacă vrei să ai noroc tot anul viitor trebuie să mături pragul casei în Ajunul Crăciunului.
3. Tot în Ajun de Crăciun nu se dă nimic din casă şi nici nu se împrumută, pentru că, astfel, se crede că se dă norocul afară.
4. O altă superstiţie spune că este obligatoriu să dăruieşti de Crăciun, altfel nu vei avea parte de prosperitate.
5. Aduce ghinion să porţi pantofi noi de Crăciun.
6. Un alt obicei de Crăciun este pâinea aşezată sub masă pentru noroc, iar sub faţa de masă se pune pleavă de grâu, pentru belşug.
7. Tot legat de noroc, se spune că prima persoană care intră în casă în seara de Ajun trebuie să fie un bărbat. Dacă pragul casei este trecut de o femeie, se spune că vei avea parte de ghinion.
8. Dacă vrei să te păzeşti de farmece şi rele, trebuie sa pui în cele patru colturi ale mesei usturoi şi seminţe de mac.
9. Tot în Ajunul Crăciunului nu trebuie să lasi pe nimeni să-ţi închidă uşa, pentru că îţi poate alunga tot norocul din casa.
10. În dimineaţa de Crăciun este bine să pui în apa cu care te speli un obiect de argint şi o nucă, pentru a avea parte de bani şi sănătate.

sursa: adevarul.ro