Aproape 1.000 de firme din Olt au pus lacătul pe ușă

0
207

Aproximativ 1.000 de cereri de radieri de firme au fost înregistrate la Oficiul Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul (ORCT) Olt, în primele șapte luni ale anului, se arată în ultimul raport dat publicităţii de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului.

Numărul firmelor şterse de la Oficiul Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Olt , în primele șapte luni din 2018, a înregistrat o creștere faţă de aceeași perioadă din 2017 . Dacă în primele șapte luni din 2017 fuseseră radiate, în Olt, un număr de 917 firme, în același interval din 2018,  au fost radiate voluntar 948, ceea ce înseamnă o crestere a dinamicii acestui indicator cu 3,38 de procente. Numai în luna iulie 2018 nu mai puţin de 150 firme si-au închis porţile. Un simplu calcul arată că, în medie, în fiecare zi din 2018, aproape cinci patroni au pus lacătul pe afacere.

Din peisajul mediului de afaceri al Oltului, au dispărut atât PFA-uri (persoane fizice autorizate), cât şi societăţi comerciale cu răspundere limitată şi mici întreprinderi individuale.

De la începutul lunii februarie 2017 radierea unei entități (în urma dizolvării sau lichidării) fie ea cu personalitate juridică (SRL, SRL-debutant etc) sau fără personalitate juridică (PFA, întreprindere individuală/familială) se face fără plata taxelor de registru. Eliminarea tarifelor pentru această operațiune este stabilită de Legea numărul 1/2017, publicată în Monitorul Oficial. Radierea unei entități înseamnă desfiinţarea efectivă a acesteia și stergerea ei din Registrul Comerțului. Radierea apare, în general, în urma dizolvării.

Ilie Bîzoi