Amendamentul Vâlcov, adoptat de comisia de Cod administrativ: Patrimoniul orașelor și comunelor va putea fi înstrăinat mai ușor

0
778

Comisia parlamentară pentru elaborarea Codului administrativ a adoptat joi un amendament potrivit căruia deciziile privind patrimoniul unităților administrativ teritoriale vor putea fi luate cu jumătate plus unu din numărul consilierilor locali sau județeni, față de majoritatea de două treimi necesară în prezent.

Doar parlamentarii USR din comisia de Cod administrativ au votat împotrivă, celelalte partide pronunțându-se în favoarea deciziei.

Propunerea de modificare a fost făcută de Ministerul Dezvoltării, unde a fost scris proiectul de Cod Administrativ, care a preluat practic un amendament depus de Darius Vâlcov în 2015 la legea administrației publice locale.

Potrivit noii prevederi, cele mai multe decizii privind patrimoniul, inclusiv închirierea sau concesionarea, se vor lua cu jumătate plus unu din numărul total al consilierilor.

Majoritatea de două treimi a rămas doar în ceea ce privește deciziile de vânzare, cumpărare, schimb sau donație a proprietăților imobiliare aflate în patrimoniul orașelor, comunelor și județelor.

În 2015, Darius Vâlcov, senator PSD la acea vreme, a propus eliminarea totală a majorității de două treimi atunci când se iau decizii privind patrimoniul. El susținea atunci că, prin înstrăinarea mai ușor a patrimoniului, vor fi încurajate investițiile și crearea de noi locuri de muncă.

Sursă:www.G4media.ro