Sentințe grele pentru angajații de la Finanțe Olt și șefii unei firme de pază

0
4710

Mai mulți foști angajați și șefii au primit condamnări definitive la închisoare, într-un dosar de evaziune fiscală continuă

Mai mulți foști angajați ai Finanțelor Olt și șefii unei firme de pază au primit condamnări definitive la închisoare, într-un dosar de evaziune fiscală continuă, care a produs un prejudiciu de peste 8 milioane de lei. În 2018, procurorii DNA i-au trimis în judecată pe cei 7 inculpați și societatea comercială implicată, conform www.jurnalulolteniei.ro

Deși Curtea de Apel Craiova a redus pedepsele, trei dintre inculpați vor executa totuși pedepse închisorii de lungă durată. Pentru ceilalți, instanța a constatat împlinirea termenului de prescripție a faptelor.

În acest caz, instanța a hotărât diminuarea pedepsei pentru E.M., care ocupa funcția de contabil la S.C. Gardienii S.R.L. la momentul faptelor. Astfel, pedeapsa ei a fost redusă de la 9 ani de închisoare la 6 ani de închisoare cu executare.

În privința G.P., care la momentul faptelor era consilier superior cu atribuții de control în cadrul Activității de Inspecție Fiscală din A.J.F.P. Olt, pedeapsa inițială de 10 ani de închisoare a fost diminuată la 9 ani, cu executare.

Pentru C.P., care era reprezentantul S.C. Gardienii S.R.L. la data săvârșirii faptelor, Curtea de Apel a redus pedeapsa de la 10 la 9 ani de închisoare. Însă, concomitent, i-a fost revocată o altă pedeapsă de 4 ani cu suspendare, astfel încât acesta va executa o condamnare cumulată de 13 ani după gratii.

Conform procurorilor DNA Craiova, în perioada ianuarie 2009 – august 2014, S.C. Gardienii S.R.L., coordonată de Constantin Pop, nu și-a achitat obligațiile fiscale, sustragându-se de la plata TVA în valoare de 8.783.367 lei către bugetul statului, sumă datorată în raport cu activitatea economică reală. La săvârșirea evaziunii fiscale au contribuit efectiv și E.M. (contabil) și L.S. (manager financiar până în iunie 2012).

„Concret, în toată perioada menționată, în deconturile de TVA ale persoanei juridice depuse lunar la organul fiscal, au fost evidențiate la rubrica «TVA deductibil» sume mai mari decât cele susținute de documentele de evidență primară (facturi de achiziție de bunuri și  servicii de pe teritoriul național) înregistrate în evidența contabilă. În acest mod, prin crearea artificială, scriptică, a acestui TVA deductibil,  a fost diminuată voit TVA de plată rezultată din activitatea reală a societății comerciale, cu consecința micșorării sumelor de plată datorate la bugetul de stat”, arată anchetatorii.

Conform DNA, începând cu iulie 2012, activitatea de evaziune fiscală a societății a fost coordonată și avizată de G.P., deși aceasta se afla într-o evidentă incompatibilitate cu funcția sa publică de consilier superior cu atribuții de control în cadrul Activității de Inspecție Fiscală din D.G.F.P. Olt.

În timpul inspecției fiscale efectuate în octombrie 2012 la S.C. Gardienii S.R.L., G.P. nu a consemnat în raportul de control situația reală privind TVA de plată sustrasă ilegal. Acest lucru a cauzat un prejudiciu bugetului de stat de 4.770.253 lei, sumă de care a beneficiat în mod necuvenit firma „protejată”.

„Pentru «serviciile» sale, în perioada 25 octombrie 2012 – 25 iunie 2013, inculpata  G.P. a pretins și primit de la inculpatul Pop Constantin sume de bani lunare, necuvenite, în cuantum total de 213.735,6 lei. Ulterior suspendării sale din funcție, (la 03.07.2013 ca urmare a trimiterii în judecată de către D.I.I.C.O.T. – S.T. Craiova pentru săvârșirea de infracțiuni în legătură cu serviciul), inculpata G.P. a primit, de la inculpatul P.C., în perioada 10 iulie 2013 – 26 august 2014, sume de bani lunare, necuvenite, în cuantum total de 355.217 lei,  pentru ca aceasta să-și exercite influența asupra foștilor colegi cu atribuții de control sau funcții de conducere din cadrul A.J.F.P. Olt, în vederea protejării S.C. Gardienii S.R.L., în eventualitatea unor controale fiscale. Influența inculpatei a fost una reală, în sensul că, în anul 2014, la instigarea lui Diaconescu Florin, șeful Administrației Județene a Finanțelor Publice (A.J.F.P.) Olt, inculpații B.A. și Ț.C. au depus toate demersurile pentru ca inculpatul P.C. să nu fie tras la răspundere penală, ca urmare a unor inspecții fiscale efectuate la S.C. Gardienii S.R.L., (prin luarea în considerare a unor regularizări nelegale de TVA, emiterea de decizii de impunere doar pentru obligații fiscale accesorii și prin nesesizarea organelor de urmărire penală cu privire la infracțiunea de evaziune fiscală)”, mai arată procurorii DNA.

Sumele de bani primite cu titlu de mită de G.P. au fost justificate contabil de Constantin Pop prin achiziții lunare fictive de servicii nespecificate, „prestate” de două firme aparținând persoanelor apropiate inculpatei. Banii efectiv remiși lui G.P. drept mită/cumpărare de influență au fost folosiți, la dispoziția acesteia, pentru cumpărarea unui apartament în București, în valoare de 153.000 euro, conform DNA.

În contextul sustragerii de la plata TVA, în perioada 02 iulie 2012 – 28 iulie 2014, inculpatul P.C. a retras din contul deținut de S.C. Gardienii S.R.L., în numerar, prin 462 de operațiuni succesive, suma de 1.234.000 lei, banii respectivi fiind folosiți ulterior în interes personal. Pentru a justifica aceste cheltuieli, din dispoziția lui P.G.,  inculpata M.E. a efectuat înregistrări nereale în documentele de evidență contabilă ale persoanei juridice (plăți către furnizori inexistenți).

„Statul român, prin A.N.A.F., s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 8.783.367 lei la care se adaugă dobânzi și penalități de întârziere, reprezentând TVA dedusă nelegal de către S.C. Gardienii S.R.L.. De asemenea, statul român, prin A.N.A.F., a solicitat obligarea inculpatei P.G. la plata sumei de 4.770.253 lei la care se adaugă dobânzi și penalități de întârziere potrivit prevederilor legale, în solidar cu inculpații S.C. Gardienii S.R.L., P.C., S.L. și M.E.”, spun anchetatorii.