Roșiile legumicultorilor din Olt au ajuns în Parlamentul României

Primarul comunei Giuvărăști, Dorel Cătălin Imireanu, a prezentat ieri parlamentarilor câteva mostre de roşii, provenite din gospodăriile oltene, beneficiare ale programului guvernamental menit să sprijine producătorii agricoli să cultive tomate în spații protejate (sere, solarii), astfel încât să asigure necesarul de consum intern din producție autohtonă. Totodată acesta a expus, în cadrul Comisiei pentru Agricultură a Camerei Deputaţilor, problemele cu care se confruntă legumicultorii din judeţul Olt. Ilie Bîzoi

0
279

Vicepreşedintele acestei comisii, deputatul PSD Olt, Alexandru Stănescu, a precizat că singura variantă pentru ca produsele legumicultorilor să ajungă în supermarketuri este asocierea în cooperative. Edilul şef al comunei Giuvărăşti a fost întâmpinat la Parlament şi de deputatul PSD Olt Dan Ciocan, un alt susţinător al acestui program. Județul Olt are în prezent peste 1500 de persoane înscrise în cadrul Programului pentru Tomate, iar acest succes major se datorează deschiderii și sprijinului oferit de către Direcția Agricolă Județeană Olt. Cu toate că Oltul este fruntaș la numărul dosarelor depuse pe acest program, legumiculturii se confruntă cu o serie de probleme la comercializarea acestora. Printre problemele prezentate conducerii Comisiei  de către primarul din Giuvărăști, se numără aspecte precum: dificultatea în a factura marfa datorită refuzului intermediarilor de a-și furniza datele, lipsa unor depozite zonale de preluare a legumelor din acest bazin legumicol, concurența neloială din partea unor așa-ziși producători din piețe. O altă problemă adusă în discuție în cadrul Comisiei, face referire la unele abuzuri ale autorităților fiscale, soluționarea acestora survenind prin legea prevenției, inițiată de Guvernul Grindeanu, care va obliga agenții să prevină eventualele nereguli, oferind posibilitatea de remediere a acestora, sancționarea fiind ultima variantă. În ceea ce privește soluțiile problemelor privind comercializarea, deputatul Alexandru Stănescu, vicepreședintele Comisiei pentru Agricultură,  a precizat: „Asocierea în cooperative este singura variantă, deoarece fermierii pot beneficia de facilitățile fiscale conferite de calitatea de membru. Mai mult, are loc o  valorificare mult mai bună a produselor, sunt eliminate problemele cu facturile și se poate aplica discount la input-uri. În plus, din discuțiile cu hipermarketurile, acestea doresc să identifice cooperativele din România pentru a putea beneficia de Legea produselor românești, 51 la sută produse românești”, a conchis Stănescu.