Rămâi făra permis pentru simpla ţinere în mână a telefonului mobil la volan. De când se aplică această prevedere

0
480

Guvernul a adoptat modificările la Codul Rutier pentru prevenirea accidentelor provocate de șoferi care folosesc telefonul mobil în timp ce conduc un mijloc de transport. Acestea vor intra în vigoare pe 12 octombrie.

La data de 12 august , a fost publicată în Monitorul Oficial, Ordonanța Guvernului nr.11 din 2019, pentru modificarea și completarea OUG nr.195/2002 privind circulația pe drumurile publice. Modificările legislative vor intra în vigoare în termen de 60 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial, respectiv 12 octombrie 2019.

 Potrivit unui comunicat remis de Inspectoratul de Poliție Județean Olt, la articolul 108 alineatul (1) litera c), după punctul 5 se introduce un nou punct, punctul 6, cu următorul cuprins: ţinerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod, în timpul conducerii pe drumurile publice a unui autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai aflate în mişcare, a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video.

Nerespectarea noilor prevederi din Codul Rutier se va sancţiona cu 4 puncte de penalizare şi amendă cuprinsă între 6 si 8 puncte.

De asemenea articolul 108 alineatul (1) litera a), punctul 2 se abrogă.

Tot prin noile modificări, la articolul 100 alineatul (3), după litera g) se introduce o nouă literă, litera h), cu următorul cuprins: ţinerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod, în timpul conducerii pe drumurile publice a unui autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai aflate în mişcare, a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video, concomitent cu încălcarea unei reguli pentru circulaţia vehiculelor, faptă sancționată cu 4-5 puncte amendă și aplicarea sancţiunii contravenţionale complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile.