SPITALUL CORABIA, SPITALUL GROAZEI

0
443

În ultimele zile ale lui 2020, Gazeta Oltului prezenta în exclusivitate cazul femeii din Orlea grav bolnavă care a fost plimbată pe la trei spitale, inclusiv cel din Corabia. La acel moment am crezut că acest caz este unul izolat, cauzat de deficitul de medici specialiști și de lipsa aparaturii medicale, însă la nici două săptămâni, un al caz similar ține capul de afiș al publicațiilor locale și naționale. Imagini cu un bătrân căzut în genunchi pe holurile spitalului din Corabia, neputând să se ridice și cerând ajutor medicilor au făcut înconjurul internetului.
În imaginile postate se vede cum cadre medicale care asistă la ce i se întâmplă bătrânului îi cer acestuia să se ridice singur pe scaun şi îl ghidează, fără a-l ajuta, deşi, în mod evident, vârstnicul, care spune că a suferit un accident vascular, abia se poate mişca.
Întrebat de către cea care filmează de cât timp aşteaptă pe holul unităţii sanitare, bătrânul răspunde că aşteaptă de trei ore şi că a căzut. El mai spune că a suferit un accident vascular.
Un cadru medical care apare ulterior pe holul spitalului îi cere bătrânului să se aşeze pe scaun, fără a-l ajuta, iar acesta răspunde: ”Nu pot să mă urc, am încercat şi nu mai pot”.
”Nu mai plânge, tataie, că plângi degeaba! Hai să te ajut să te urci în căruţ!”, îi spune femeia care filmează bătrânului. Într-o altă filmare, se vede cum un angajat al spitalului ţine un scaun şi, fără a pune mâna pe bătrân, îl îndrumă cum să facă să se poată aşeza pe scaun.

Ministrul sănătății, Vlad Voiculescu, a luat atitudine în cazul bătrânul din Spitalul Orășenesc Corabia căzut pe jos în holul unității

Ministrul sănătății, Vlad Voiculescu, a luat atitudine după ce imaginile cu bătrânul din Spitalul Orășenesc din Corabia căzut pe jos în holul unității au făcut înconjurul internetului. Astfel, medicul de gardă și o asistență au fost sancționați, în timp ce instituția a primit avertisment.

Ministrul a prezentat, pe Facebook, concluziile echipei de control care a fost trimisă la fața locului.

”Am văzut și eu imaginile de la Spitalul Orășenesc din Corabia și am cerut aseară trimiterea de îndată a unei echipe de control la fața locului pentru a stabili ce s-a întâmplat cu exactitate. Verificarea echipei de control a DSP s-a încheiat astăzi dimineață la orele 02.00 și a fost înaintată Corpului de Control al ministrului Sănătății. Au fost decise următoarele măsuri:
1. Amendă comtravențională medicului de gardă în valoare de 6.000 lei în conformitate cu art. 26 litera b “refuzul acordării asistenței medicale de urgență unui pacient de către un medic din cadrul UPU sau CPU”;
2. Amendă contravențională asistentei medicale în valoare de 3.000 lei în conformitate cu art. 32, litera k “nerespectarea precauțiunilor universale și a protocoalelor de lucru de către personalul medical și auxiliar”;
3. Avertisment pentru unitatea sanitară;
4. S-a dat termen imediat pentru discutarea cazului în comisia de etică a unității sanitare și luarea măsurilor care se impun;
5. S-a dispus refacerea și însușirea protocoalelor de lucru cu întreg personalul.”