La finalul săptămânii Rusaliilor, Caracalul va redevenii capitala cetelor de căluşari ce şi-au de întâlnire la cea de-a 52 ediţie a Festivalului de folclor “Căluşul Românesc”

1
409

A devenit tradiţie ca an de an în săptămâna Rusaliilor, cetele de căluşari din Oltenia şi Muntenia, căluşerii din Banat şi Transilvania şi căiuţii din Moldova, să-şi dea întâlnire la Caracal în inima Câmpiei Romanaţiului pentru a se întrece în cel mai spectaculos şi dinamic dans al folclorului românesc –CĂLUŞUL

De peste 50 de ani,  întânirea cetelor de căluşari din tară s-a concretizat într-un frumos Festival Internaţional de Folclor „Căluşul Românesc”, care anul acesta a ajuns la cea de-a 52 ediţie.

Teatrul de Vară din localitate va fi şi anul acesta gazda Festivalului care se va desfăşura în perioada   9-11 iunie .

Şi cum o asemenea întâlnire care are loc o dată pe an, trebuie   minuţios şi riguros organizată, am luat legătura cu organizatorii care în momentul întâlnirii,  puneau la punct ultimele detalii..Iată ce am aflat:

În prima zi a Festivalului pe 9 iunie, va exista o paradă a portului popular, începând cu ora 17:00. Deschiderea oficială a căluşului va fi pe platoul administrativ din faţa Primăriei, de la ora 18:00, iar la ora 19:00 se va desfăşura concursul căluşăresc la Teatrul de Vară din Caracal. Sâmbătă, începând cu ora 19:00, va continua concursul de dans, iar duminică, de la ora 11:00, vor avea loc demonstraţii în patru puncte din oraşul Caracal însemnând în faţă la Piaţa Agroalimentară, în cartierul HCC, în cartierul Libertăţii şi în cartierul Gară. Demonstraţiile vor avea loc timp de o oră, după care ne vom întâlni în parc să mai discutăm cu cei angrenaţi în dans. De la ora 13:00, va avea loc la Primăria Caracal  simpozionul ‘Căluşul Identitate Românească’, iar la ora 19:00 avea loc Gala Laureaţilor. Anul acesta, vor fi prezente pe scena Teatrului de Vară  cete de căluşari din   Olt, Argeş, Dolj, Vâlcea,  Sibiu, dar şi ansambluri din străinătate, din Serbia şi Bulgaria”, a declarat Bogdan Mihuţi, directorul Centrului Cultural „Radu Șerban” Caracal.

Timp de trei zile strigătele de HĂLĂIŞA, HĂLĂIŞA , HĂLĂIŞA.., tarapanaua şi floricica din căluş, vor răsuna în localitate, pe platoul din faţa Primăriei, dar şi  pe scena Teatrului de Vară, locul unde se vor întrece  cetele de căluşari, în cel mai spectaculos şi dinamic dans al folclorului românesc. Pentru a 52 –a oară Caracalul va deveni Capitala Căluşului Românesc.

                                                                     Doru Tudor

 

 

1 COMENTARIU

Comentariile sunt închise.