IPJ Olt: Cât este amenda pentru șoferii care nu au anvelope de iarnă

0
313

Polițiștii olteni au efectuat o serie de recomandări conducătorii auto, în acest sezonul rece. Oamenii legi spun că șoferii trebuie să fie prudenți atunci când circulă pe o șosea acoperită cu lapoviță, gheață sau ninsoare. 

„În condiţiile producerii unor fenomene ce pot afecta siguranţa circulaţiei rutiere (lapoviţă, ninsoare sau vânt puternic), Inspectoratul de Poliție Județean Olt recomandă, atât conducătorilor de vehicule, cât şi pietonilor să manifeste maximă prudenţă în trafic și să respecte regulile de circulaţie. Poliţiştii olteni recomandă tuturor conducătorilor de autovehicule să circule cu viteză adaptată permanent condițiilor meteo-rutiere, să adopte o manieră preventivă de condus și să respecte indicațiile polițiștilor rutieri aflați în trafic”, au transmis reprezentanții IPJ Olt.

Totodată, este important ca mașinile să fie echipate cu anvelope de iarnă.

„Echipați autovehiculul cu anvelope corespunzătoare anotimpului rece deoarece în condițiile unui carosabil umed (acoperit cu zăpadă, gheață, polei sau mâzgă), distanța totală de frânare se mărește considerabil, până aproape de dublare. Iar dacă la această situație se mai adaugă și pneurile uzate, un eventual accident de circulație devine iminent. Codul Rutier prevede faptul că anvelopele de iarnă sunt obligatorii oricând se circulă pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, indiferent de data din calendar”, se mai arată în comunicatul remis de IPJ Olt.

Legislația prevede sancționarea conducerii autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zãpadă, gheaţă sau polei, fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă, iar în cazul autovehiculului de transport marfă cu o masã totală maximã autorizată mai mare de 3,5 tone şi al autovehiculului de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducătorului auto, fãrã ca acestea sã fie echipate cu anvelope de iarnã pe roţile axei/axelor de tracţiune sau fãrã a avea montate pe aceste roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante omologate, nefăcându-se referire la o anumită perioadă a anului.

Amenda pentru fapta menționată mai sus este prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni, de la 9 la 20 puncte-amendă, respectiv între 1.305 și 2.900 lei, iar sancțiunea contravențională este însoțită și de măsura reținerii certificatului de înmatriculare.

Prin Ordonanţa Guvernului nr. 5/2011 a fost modificată Ordonanţa de urgenţă a Guvernului 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, introducându-se obligativitatea dotării cu anvelope de iarnă, care au fost definite la art. 6, punctul 6^1, astfel: ,,anvelope omologate conform Directivei 92/23/CE a Consiliului din 31 martie 1992, privind pneurile autovehiculelor şi ale remorcilor acestora.
Astfel, pentru a fi acceptate ca anvelope de iarnă, acestea trebuie să fie inscripționate cu unul dintre simbolurile „M+S”, „M.S.”, „MS” sau „M&S”, fără a include în această categorie anvelopele marcate numai ,,all seasons”.

De asemenea, polițiștii rutieri recomandă:
– să evitați acționarea bruscă a mecanismelor de direcție și frânare și să folosiți cu precădere frâna de motor;

– să adaptaţi viteza permanent la condiţiile de drum (carosabil umed, acoperit cu polei, zăpadă sau gheaţă);

– să circulaţi cu o viteză care să nu depăşească 30 km/h în localităţi, sau 50 km/h în afara lor, când partea carosabilă este acoperită cu polei, gheaţă, zăpadă bătătorită, mâzgă sau piatră cubică umedă;