Cod Rutier 2019. Ce se întâmplă dacă nu ai permisul la tine și te oprește poliția

0
1818

Șoferii români trebuie să fie cu mare băgare de seamă atunci când se urcă la volanul autoturismelor. Asta deoarece și în cazul micilor neatenții, cum este uitatul permisului de conducere acasă, agenții de la Rutieră pot lua măsuri. Vă puteți alege cu amenzi usturătoare dacă nu puteți prezenta permisul la control, în cazul unui control de rutină.

Ce se întâmplă dacă nu ai permisul la tine și te oprește poliția

Legislația prevede și faptul că șoferii trași pe dreapta la indicația autorităților rutiere trebuie să își prezinte, în mod obligatoriu, permisul de conducere. În caz contrar, se vor alege cu o amendă substanțială, pe care polițiștii o pot aplica fără să stea prea mult pe gânduri. Chiar dacă le spuneți oamenilor legii o poveste adevărată în legătură cu o asemenea încurcătură, dacă polițistul crede de cuviință vă poate sancționa pe loc.

Totuși, dacă angajatul de la Rutieră consideră că motivul pentru care v-ați uitat acasă permisul de conducere este unul suficient de bun, poate fi mai înțelegător. Iată ce prevede Codul Rutier 2019 despre permisul uitat, în cazul controlului agenților din trafic:

„Art. 108 pct. 1 lit a/9: Săvârşirea de către conducătorul de autovehicul sau tramvai a uneia sau mai multor contravenţii atrage, pe lângă sancţiunea amenzii, şi aplicarea unui număr de puncte de penalizare, după cum urmează: a) 4 puncte de penalizare pentru săvârşirea următoarelor fapte: […] 9) refuzul înmânării actului de identitate, a permisului de conducere, a certificatului de înmatriculare sau de înregistrare, a celorlalte documente prevazute de lege, la cererea poliţistului rutier, precum şi refuzul de a permite verificarea vehiculului”).

Ce amendă li se poate aplica șoferilor

„Art.101. – (1) Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni (6-8 puncte de amendă, sau 870 – 1.160 de lei – n.r.) următoarele fapte săvârşite de persoane fizice: 18. nerespectarea obligaţiei conducătorului de vehicul de a avea asupra sa documentele prevăzute la art.35 alin.(2).”, mai arată legislația rutieră.

Sursa: playtech.ro