Braconierii piscicoli au căzut în plasa jandarmilor olteni

0
356

Efective ale Jandarmeriei Olt au derulat, în perioada 9-11 noiembrie, o acţiune pe râul Olt având ca obiectiv combaterea braconajului piscicol. În urma acestor acțiuni mai mulți braconieri au căzut în plasa jandarmilor olteni.

 Astfel, în data de 9 noiembrie, în jurul orelor 15.25, un bărbat, a fost depistat în zona podului rutier ce traversează râul Olt, oferind spre comercializare trecătorilor, peşte proaspăt din specia  „caras”, în greutate de 3,040 kg., fără a deţine documente legale. O zi mai târziu, un alt bărbat a fost depistat pe malul stâng al râului Olt, în dreptul loc. Curtişoara, având asupra sa unelte de pescuit comercial de tip setcă, confecţionate din plasă monofilament, în lungime totală de 500 metri liniari, fără a deţine autorizaţie în acest sens. În aceeași zi, în jurul orelor 23.00, un bărbat a fost depistat de jandarmii olteni în timp ce desfăşura activităţi de pescuit în bălţile adiacente râului Olt, în dreptul localităţii Slatina, cu o unealtă de pescuit de tip setcă confecţionată din plasă monofilament, în lungime totală de 162 metri liniari, fără a deţine autorizaţie în acest sens. De asemena, în data de 11 noiembrie, în jurul orei 07.50, o persoană de sex masculin, a fost depistată în timp ce desfăşura activităţi de pescuit în apa râului Olt, în dreptul localităţii Poganu, cu o unealtă de pescuit de tip setcă confecţionată din plasă monofilament, în lungime totală de 180 metri liniari, fără a deţine autorizaţie în acest sens. Nu în ultimul rând, două ore și jumătate ,mai târziu, un bărbat a fost depistat în zona podului rutier ce traversează râul Olt, oferind spre comercializare trecătorilor, peşte proaspăt din specia „caras” în greutate de 4,110 kg, fără a deţine documente legale.

În toate aceste situații jandarmii olteni au întocmit acte de constatare pentru încălcarea prevederilor O.U.G. nr. 23/2008 privind pescuitul şi acvacultura, respectiv săvârşirea infracţiunilor „Pescuitul comercial sau sportiv fără licenţă sau autorizaţie de pescuit” şi „Deţinerea, comercializarea sau utilizarea uneltelor de plasă de tip monofilament”, fapte prevăzute şi pedepsite de art. 64, alin. 1, lit. a) şi k) şi „Comercializare fără documente legale a peştelui”, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 64, alin. 1, lit. h). Uneltele de pescuit au fost ridicate de la făptuitori, iar cantitatea de peşte găsită asupra lor a fost deversată mediului acvatic. Documentele întocmite de către jandarmi şi bunurile ridicate, au fost predate organelor de urmărire penală competente, pentru continuarea cercetărilor.   Pe această cale reprezentanții Inspectoratului de Jandarmi Județean Olt recomandă cetățenilor să solicite sprijin în situaţia tulburării ordinii publice sau în cazul în care sunt martorii săvârşirii unor fapte antisociale, la numărul unic pentru situaţii de urgenţă 112 sau să se  adreseze direct echipajelor de jandarmerie.