Bombă în cazul Caracal! Situația se întoarce în favoarea lui Dincă

0
658

Principalul suspect al crimelor din Caracal, Gheorghe Dincă, va fi supus unei expertize psihiatrice și ar putea fi supus testului poligraf. Pentru a se întâmpla acest lucru, Dincă trebuie să își dea acordul ca să fie utilizat detectorul de minciuni.

Tudorel Butoi a precizat ferm că acest test nu se poate face împotriva voinței persoanei.

Butoi este expert criminalist și şeful Laboratorului de detecţie psihologică a comportamentului simulat din cadrul Serviciului Criminalistic al Poliţiei Capitalei. Tot el este cel care a  creat metodologia care stă la baza testului poligraf, cu 30 de ani în urmă.

„Persoana trebuie să își exprime consimţământul. Trebuie să fie de acord. În al doilea rând, nefiind obligație, testul poligraf este un drept al persoanei care este cercetată, de a demonstra atât cât îl poate ajuta tehnica și metoda care este poziția. În ceea ce privește vulnerabilitatea, ea rezultă din componenta monitorizării emoției, care din  punct de vede al unor structuri temperamentele, labil psihic dezechilibrat, emoțional sau dimpotrivă inerte pot influența testarea”, a precizat Tudorel Butoi, potrivit site-ului Antenei 3.

Totodată, profesorul Butoi a atras atenția asupra faptului că există câteva categorii de persoane care nu pot fi recomandate testării, cum ar fi persoanele gravide, minorii, alcoolicii, psihoticii și disfuncționalii.

„Eu vorbesc din perspectiva creatorului metodologiei, acum 30 de ani, avertizându-i pe oameni în ceea ce privește de vulnerabilitățile tehnice, cât și vizavi de performanțele tehnice”, a mai spus expertul criminalist, conform aceleiași surse.

Tot el a mai adăugat că procurorul de caz nu va decide niciodată testarea subiectului, subliniind că testul se folosește în stadiile primare, incipinte, în primele 2-3 zile ale cercetării, ca mijloc auxiliar orientativ de credibilitate rezonabilă a primelor cercetări.

„Nu procurorul de cez decide. Făptuitorul decide. Când te duci la el și îi spui despre ce este vorba, și faptul că a avut anumite poziții, într-o parte le-a respins, într-alta le-a admis, i se propune testul poligraf. El poate spune că nu face niciun test. Procurorul de caz doar poate veni cu propunerea să se facă testul poligraf. Dar testul poligraf depinde de acordul, consimțământul informat al subiectului, fiind un drept dacă vrea îl face, și dacă nu vrea îl refuză. Fără ca eguitorul să aibă dreptul să tragă concluzia că l-ar fi refuzat. Niciun procuror nu poate obliga o persoană să facă testul poligraf. Este un drept, nu o obligație”, a reiterat profesorul Butoi.

Sursa: evz.ro