Bărăști: Campanie gratuită de sterilizare a animalelor de companie

0
268

Primăria comunei Bărăști organizează o campanie de sterilizare gratuită a animalelor de companie din localitate, în perioada 28 august-22 septembrie 2023.

Sterilizările se efectuează în Bărăștii de Vale, în clădirea administrativă a fostului CAP, în baza programărilor efectuate la numărul de telefon: 0756.309.390.

10 motive pentru care trebuie să sterilizăm patrupedele:

1. Un motiv important este acela ca în urma operației de sterilizare/castrare nu se mai nasc pui care să se alature populației de câini nedoriti.

Prin aceasta intervenție ajutăm la reducerea numărului de câini eutanasiați, deoarece nu există suficiente adaposturi pentru toți.

2. O femelă sterilizată va trăi sănătoasă mai mult timp.

Sterilizarea ajuta la prevenirea infecțiilor uterine și a cancerulului de sân, care este fatal în aproximativ 50% din cazuri la câini și 90% din cazuri la pisici. Sterilizarea animalulului înainte de primul ciclu menstrual îi oferă cea mai bună protectie împotriva acestor boli.

3. Castrarea ofera numeroase beneficii și pentru sănătatea masculilor.

Pe lângă prevenirea nașterii puilor nedoriti, castrarea partenerului de sex masculin previne cancerul testicular, mai ales dacă este făcută înainte de vârsta de șase luni.

4. Agresivitate scazută

Unul dintre cele mai importante avantaje de comportament în urma castrării este acela ca, odată ajunse la maturitate animalele vor tinde să fie mai puțin agresive, atât față de alți câini masculi, cât și față de oameni. Efectul castrarii asupra scaderii agresivitatii depinde de vârsta la care se face. Cel mai indicat este ca interventia să aiba loc înainte ca puiul să împlineasca 1 an.

5. Femela sterilizată nu va mai intra în călduri.

Femelele intra, de obicei, în calduri intre patru si cinci zile, la fiecare trei săptămâni în timpul sezonului de reproducere. În încercarea lor de a se face simtite și auzite de parteneri vor urla și urina mai frecvent, uneori, prin toată casa. Odată sterilizate, acest comportament este uitat.

6. Câinele tău mascul nu va mai dori să hoinarească departe de casă.

Un mascul sănătos va face aproape orice pentru a-și găsi o partenera! Acest lucru include sapatul in gradina pe sub gard, furisarea pe langa picioare pentru a pleca de-acasa si alte asemenea nazdravanii. Si odata ce el este liber sa umble pe strazi, riscul de a fi ranit in trafic, in timpul luptelor cu alti masculi sau batut si alungat de oameni este destul de ridicat. Castrarea il va cuminti in acest sens.

7. Un mascul castrat va avea un comportament mai afectuos.

Motanii si cainii castrati se concentreaza mai mult asupra familiei si se ataseaza mai mult de membri acesteia. De asemenea vor fi mai docili in exercitiile de dresaj. Pe de alta parte, cei necastrati isi pot marca teritoriul prin urina puternic mirositoare prin toata casa.

8. Sterilizarea sau castrarea nu vor determina animalul sa se ingrase.

Nu folositi scuze invechite! Numai lipsa de exercitiu si supraalimentarea vor determina animalul sa ia in greutate, nu sterilizarea. Animalul dumneavoastra de companie va ramane in forma si antrenat atata timp cat veti continua sa ii oferiti exercitii fizice si sa ii monitorizati alimentatia.

9. Este rentabil.
Costul sterilizarii este mult mai mic decat costul suportat pentru a avea grija de pui pana la oferirea spre adoptie. La care putem adauga costurile tratamentelor pentru un mascul care s-a ales cu rani mai grave in urma perindarilor sale de curajos cuceritor.

10. Sterilizarea timpurie nu afecteaza cresterea.

Nu exista diferente importante in dezvoltarea scheletului, a constitutiei sau a comportamentului intre animalele sterilizate mai devreme si cele sterilizate la o varsta mai avansata. Trebuie totusi precizat ca animalele tinere ar putea avea nevoie de diferite anestezice si sunt mai predispuse la hipotermie (o temperatura mai mica decat temperatura normala a corpului) in timpul interventiei chirurgicale. Atata timp, insa, cat procedurile sunt modificate pentru a tine cont de aceste diferente, sterilizarea timpurie este foarte sigura. De fapt, animalele sterilizate la o varsta mai frageda de multe ori au recuperari mult mai rapide decat cele sterilizate mai tarziu.