ZIUA COMUNEI BREBENI, ediţia a III-a

0
304

A doua zi după ce creştinii ortodocşi au sărbătorit naşterea Maicii Domnului, adică duminică, 9 septembrie, a avut loc Ziua Comunei Brebeni, o manifestare care, deşi aflată numai la a III-ediţie, a intrat în conştiinţa localnicilor. Pe stadionul din localitate, o mare mulţime de oameni s-a înghesuit pe băncile din faţa scenei, în aşteptarea spectacolului extraordinar promis de Primăria şi Consiliul Local Brebeni. Pe laturile terenului de fotbal, micii negustori îşi etalau mărfurile, iar în cele două corturi amenajate ad-hoc amatorii de mici şi bere se desfătau din plin cu aceste populare delicatese.

Fiind ultima zi de vacanţă a copiilor, aceştia s-au bucurat de o atenţie specială din partea organizatorilor. Pe tot timpul manifestării a funcţionat un tobogan gonflabil, ca şi alte locuri de joacă, dar marea surpriză a fost că, în colaborare cu Dodolino Happy Land, organizatorii le-au oferit copiilor ocazia de a se lăsa pictaţi pe faţă, în amuzamentul tuturor.

În deschiderea petrecerii, primarul Marian Ivan, după ce a mulţumit tuturor participanţilor la sărbătoarea comunei şi le-a urat să să mai uite de necazuri şi să dea frâu liber distracţiei, a punctat primul moment important al zilei, premiind pe cel mai vârstnic cetăţean al comunei, Petcu Velcu, precum şi pe cel mai tânăr, în persoana celei mai nou venite pe lume în Brebeni, fetiţa Stoichicesu Ioana – să ne trăiască! De asemenea, au fost premiate şi două cupluri care au împlinit 50 de ani de la căsătorie. Este vorba de familiile Gheorghe şi Tiţa. Nu au fost uitaţi de la premii nici micii artişti mari din Ansamblul „Brebenaşii”, înfiinţat foarte recent, la iniţiativa primarului Marian Ivan.

Ziua Comunei Brebeni a fost onorată şi prin prezenţa unei numeroase delegaţii reprezentând conducerea politică şi administrativă a judeţului Olt, în frunte cu vicepreşedintele CJ Olt, Virgil Delureanu, însoţit de prefectul Silviu Neacşu, de parlamentarii Dan Ciocan, Renică Diaconescu, Marius Iancu, Mihai Niţă şi de numeroşi conducători de instituţii descentralizate ale statului, precum: Adrian Bărbulete, Sorin Brătoi, Cătălin Grecu, Emil Marinescu, Gheorghe Neacşu etc.

Spectacolul a început cu evoluţia încântătoare a copiilor din Ansamblul „Voiniceii Schitului”, după care au intrat în scenă „Brebenaşii”, cu o suită de dansuri, între care şi un joc bulgăresc. Nici nu s-au stins aplauzele frenetice ale spectatorilor când şi-au făcut apariţia căluşarii din Perieţi, obligându-i pe spectatori să trăiască la maximum emoţii artistice profunde. În partea a doua a spectacolului, toţi cei prezenţi s-au simţit privilegiaţi ascultându-i pe artiştii de excepţie din Ansamblul Profesionist al Consiliului Judeţean Olt „Doina Oltului”. În acompaniamentul orchestrei conduse de maestrul dirijor Cristian Dumitru şi în prezentarea inspirată, ca de obicei, a lui Romică Preoteasa, au cântat şi i-au încântat pe spectatori Maria Ghinea, Neta Soare, Ileana Lăceanu, Cătălin Bărbulescu, Constantin Ştefan, Carmen Budulan, Florica Mircescu-Chircă, Marian Toma, Vasilica Dinu, Victoriţa Cică, Ştefania Strejescu, Maria Olteanu şi, aşteptat cu mare interes, directorul Ansamblului, Ion Creţeanu.

Încă de la înfiinţare, una dintre preocupările de căpetenie ale Ansamblului a fost şi aceea de a descoperi, cultiva şi promova tinere talente, care să ţină, în continuare, la mare înălţime ştacheta folclorului autentic oltean. Iar fructele acestor preocupări sunt cu atât mai dulci atunci când speranţele devin certitudini, aşa cum este cazul Ştefaniei Strejescu, formată în cadrul Ansamblului şi care în prezent şi-a căpătat binemeritatul statut de artist profesionist. Spre un asemenea statut tinde şi micuţa Emilia Ogea, în vârstă de numai 9 ani, care ne-a surprins pe toţi cu talentul ei şi verva deosebită, însoţită de un zâmbet larg care-i acoperea toată faţa. Ca elevă a profesoarei Victoriţa Cică, o recunoscută şlefuitoare de talente, Emilia Ogea promite să devină o stea şi să se instaleze temeinic pe firmamentul muzicii populare româneşti.

Spectacolul artistic de Ziua Comunei Brebeni, dedicat de Primărie şi Consiliul Local tuturor locuitorilor comunei, s-a încheiat apoteotic cu recitalul lui Ion Creţeanu. Într-o costumaţie specială, în iţari şi opinci, cu o cămaşă înflorată ce-i cobora până aproape de glezne, peste care purta o pelerină semănând cu o hlamidă voievodală, cel supranumit şi „Ion al cobzei”, pentru faptul de a se număra printre primii cobzari ai României, Ion Creţeanu, adică, ne-a demonstrat încă o dată că nu degeaba este considerat un adevărat tezaur viu al doinei şi baladei româneşti. În cele câteva cântece interpretate, balada lui Mihai Viteazu sau a sergentului Jan, de pildă, maestrul Creţeanu a coborât atât de adânc, până la rădăcinile folclorului autentic, de unde a scos la suprafaţă limpezimi de cleştar cu care ne-a ameţit efectiv. Într-adevăr, o încheiere apoteotică a ceea ce a fost Ziua Comunei Brebeni, ediţia a III-a.