Că există în continuare o diferență între urbanul și ruralul românesc, nu încape îndoială. Se vede cu ochiul liber. Au fost perioade când această diferență a fost ca de la pământ la cer. Cel puțin în ultimii ani, ruralul a început să urce pe scara dezvoltării, iar distanța față de urban este în prezent mult mai mică. Totuși, distanța este încă evidentă, ea există, nu poate fi contestată. Ne-am obișnuit să credem că tendința este spre micșorarea continuă a acestei distanțe, iar fenomenele care se petrec în lumea satelor ne cam îndemnau să credem că respectiva tendință este solidă și de durată. Iată însă că la Adunarea Generală a filialei Olt a ACoR, din 26 februarie a.c. s-a vorbit de o tendință inversă, de creștere a diferențelor dintre oraș și sat, chiar de o prăpastie care tinde să se adâncească.
Într-un spațiu generos, agreabil și ospitalier oferit de Capitol Events Hall din Slatina, cu respectarea tuturor regulilor impuse de pandemie, s-au întâlnit primarii din comunele membre ale filialei Olt a Asociației Comunelor din România, pentru a discuta problemele curente din viața filialei. Adunarea Generală a fost prezidată de președintele Florin Gheorghe Tiutiu, primarul comunei Nicolae Titulescu, care a și prezentat Raportul de activitate și celelalte documente.
Întâlnirea anuală a primarilor olteni din ACoR a fost onorată de prezența celor doi vicepreședinți ai Consiliului Județean Olt, Virgil Delureanu și Ionuț Ivan, a parlamentarilor de Olt Siminica Mirea, Adrian Chesnoiu, Cătălin Grecu și Emil Albotă, precum și a primarilor Ion Dumitru din Albota-Argeș (nelipsit de la toate întâlnirile anuale ale filialei Olt și care, în cuvântul său, și-a mărturisit încă o dată sentimentele calde față de județul nostru) și Daniel Băluță, din Vaideeni-Vâlcea. De asemenea, a fost prezent și Emil Drăghici, președintele ACoR, primar în comuna Vulcana-Băi din județul Dâmbovița.
Principalul rezultat al Adunării Generale, în afara aprobării documentelor prezentate, a constat în alegerea noului Comitet Director al filialei. În funcția de președinte a fost reconfirmat Florin Gheorghe Tiutiu, ca și Ilie Chitez, primarul comunei Bobicești, în funcția de prim-vicepreședinte. Vicepreședinte a fost ales Mirel Pascu, primarul comunei Ianca, secretar – Savu Ungureanu, primarul Slătioarei, iar ca membrii ai Comitetului Director, următorii primari: Răzvan Rada, Constantin Oprea, Sorin Ion Toma, Marijana Trepăduș și Iulian Preda.
În cuvântul său de încheiere, președintele Florin Gheorghe Tiutiu i-a asigurat încă o dată pe primari că numai uniți într-o asemenea structură asociativă, având și sprijinul autorităților județene și ale parlamentarilor de Olt, pot răspunde cu promptitudine și eficiență la toate provocările momentului, că idealurile și proiectele lor referitoare la dezvoltarea localităților pe care le conduc au o șansă în plus de implementare, că la nivelul filialei nu contează culoarea politică, absolut suficient fiind profesionalismul în promovarea intereselor locale ale comunităților.
Revenind la ideea pe care a subliniat-o chiar președintele ACoR, Emil Drăghici, cum că ruralul românesc este obligat să rămână în urmă, să trecem un pic în revistă ceea ce s-a întâmplat cu satul românesc în ultimele decenii. Împotriva opiniei exprimate de președintele ACoR, impresia noastră este că, deși diferențele sunt în continuare mari, ele se estompează de la un an la altul, în unele comune viața devenind chiar mai confortabilă decât la oraș. În mai toate comunele județului au apărut numeroase case noi, școli și dispensare la standarde europene, drumurile, chiar și cele agricole, au fost asfaltate sau modernizate, au fost înființate rețele de alimentare cu apă și canalizare sau de gaze naturale, iluminatul public a fost modernizat, au apărut camerele de supraveghere pe străzi, trotuarele, podețe noi la porțile gospodăriilor, pistele pentru biciclete, internetul etc. E adevărat, cele mai multe locuințe de la țară încă mai au wc-ul în fundul curții, dar numărul acestora este în continuă scădere.
Și atunci, de unde mai sus pomenita tendință de care s-a vorbit în cadrul Adunării Generale a ACoR – Olt? Ei bine, atunci când discuțiile s-au îndreptat către bugetul național, aflat în dezbaterea Parlamentului, lucrurile au început să se lămurească. Era vorba că fondurile alocate pentru dezvoltarea satului românesc au fost tăiate la maxim. Participanții la întâlnirea de la Slatina, din 26 februarie a.c., lansau un semnal de alarmă în legătură cu faptul că lumea rurală este complet neglijată de actualii guvernanți – băieți de oraș care încă n-au aflat că veșnicia s-a născut la sat. În aceste condiții, când nori tot mai groși ne înnegresc orizonturile și ne amenință cu fulgerele pandemiei, când șarpele crizei economice amenință să ne încolăcească, primarii din Olt se adună sub coroana ACoR și promit să ne conducă prin pustiul Sinai al nepăsării „Guvernului meu” față de propriul popor. Un guvern care nu este în stare să se uite în jos, către talpa țării, trebuie obligat, într-un fel sau altul, să vadă pragul pe care-l are de trecut. E clar că un asemenea guvern nu va putea să vadă pragul de jos până nu se va lovi de Cel de Sus…
Constantin Smedescu
Sper ca te-ai vazut si cu ”portelanul” tau harbuit de la Icoana si ai aflat cum trece ea comuna pe langa mediul urban. Poate te ia consilier , caci pentru promovarea ei, proasta mana ai mai avut.Mai draga, activist bolsevic!
cine-i talpa tarii? imbuibatii neamului,primarii de toate culorile reprezinta talpa tarii? ca sa faca rost de bani le propun restructurarea cu 50% a nr de personal actual reducerea salariilor dumnealor de nababi reducerea ajutoarelor sociale ptr cei ce pot munci apropos cat v-a costat acest eveniment si cine plateste? asta-i diferenta dintre sat si oras dle smedescu si nu le mai plangeti de mila dlor primari ca ei au tot ce le trebuie poate pana peste cap si mai vor si pensii speciale
S-au adunat ca sa nu fie risipiti .
Comentariile sunt închise.