Ziua Comunei Spineni la a III-a ediţie

0
484
bty

 Ieri, în preziua Sfintei Maria Mică, a fost Ziua Comunei Spineni. Comuna cu cea mai întinsă suprafaţă din nordul judeţului, păstorită, din 2012, de un primar destoinic în persoana lui Dănuţ Şerpău, a vibrat la unison în curtea Şcolii Gimnaziale Alunişu, unde a fost organizată petrecerea. Deşi aflată la numai cea de-a III-ediţie, manifestarea a meritat toate elogiile din partea celor prezenţi, aceştia fiind cuceriţi de atmosfera sărbătorească pe care organizatorii au ştiut să o întreţină de la început şi până la sfârşit. Un foarte reuşit spectacol artistic, în prezentarea inegalabilului Romică Preoteasa, a contribuit din plin în a-i determina pe spectatori să dea frâu liber distracţiei.

          În prima parte, şi-au dat întreaga măsură a talentului lor micii artişti din ansamblurile „Florile Alunişului”, din comuna Spineni, „Zestrea Poboranilor”, din Poboru, şi „Joc şi voie bună” din Tătuleşti. A doua parte a programului a fost deschisă de un interpret de seamă, Nicolae Datcu, ale cărui cântece au aprins atmosfera, că tot începuse ea să se răcorească puţin, soarele dând primele semne de slăbiciune, după zilele toride cu care ne-a umplut toată vara. Apoi, artişti din ansamblul profesionist slătinean „Doina Oltului” au susţinut adevărate recitaluri, cântecele interpretate de ei răscolind inimile şi invitând la joc chiar şi pe cei mai vârstnici. Cătălin Bărbulescu, Vasilica Dinu, Daniel Roşoga, Neta Soare, Daniel Zăvoianu şi Marian Toma (acesta din urmă dând-o pe muzică uşoară) au reprezentat o parte din componenţa ansamblului, cealaltă parte trebuind să se deplaseze la Rotunda, pentru că şi acolo avea loc un eveniment similar, Ziua Comunei Rotunda.

           Încă de la înfiinţare, una dintre preocupările de căpetenie ale Ansamblului a fost şi aceea de a descoperi, cultiva şi promova tinere talente care să ţină în continuare la mare înălţime ştacheta folclorului autentic oltean. Iar fructele acestor preocupări sunt cu atât mai dulci atunci când speranţele devin certitudini, aşa cum este cazul Ştefaniei Strejescu, formată în cadrul Ansamblului, şi care în prezent şi-a căpătat un binemeritat statut de artist profesionist. Aceleaşi speranţe se leagă acum de Maria Dinu, pe care „Doina Oltului” o promovează şi o propune. La Spineni, Maria Dinu a demonstrat că se poate conta pe ea ca pe un viitor mare artist.

           

Ziua Comunei Spineni a fost onorată şi prin prezenţa unei numeroase delegaţii din partea conducerii administrative şi politice a judeţului, acest lucru însemnând că locuitorii comunei Spineni se pot aştepta la tot sprijinul autorităţilor judeţene, ca şi până acum şi chiar mai mult. Dovedind acelaşi ataşament faţă de oameni, preşedintele PSD Olt, Paul Stănescu, preşedintele Consiliului Judeţean Olt, Marius Oprescu, însoţiţi de Virgil Delureanu, vicepreşedintele CJ Olt, senatorul Renică Diaconescu, deputatul Marian Iancu şi o serie de conducători de instituţii judeţene au fost la Spineni şi au subliniat încă o dată adevărul simplu că puterea omului politic vine din legăturile profunde cu talpa ţării. Un semnal de unitate pe care locuitorii din Spineni şi din tot judeţul Olt îl înţeleg în toată semnificaţia lui, în condiţiile în care, de pe malurile Dâmboviţei, din vizuina celui mai antiromânesc preşedinte de ţară, se ridică şi ne întunecă orizontul veşniciei fumul negru al dezbinării.  

Constantin Smedescu