Petrecere mare la Schitu, de „ZIUA COMUNEI”

0
734

         Înfiinţată la iniţiativa primarului Marian Lunganu, sărbătoarea numită „Ziua Comunei Schitu” a ajuns la cea de-a III-ediţie. Organizată în ziua de Sfânta Maria Mică – sărbătoarea creştinească a Naşterii Maicii Domnului – Ziua Comunei Schitu parcă ne trimite cu gândul la renaşterea acestei comune, la o ieşire dintr-un tunel al neputinţei în care a fost nevoită să aştepte lumina de la capătul lui. O lumină care s-a întrezărit odată cu alegerea ca primar, în 2016, a lui Marian Lunganu şi care a devenit o certitudine pe măsură ce proiectele noului primar au început să prindă viteză. Şi pentru că tot începe un nou an şcolar, să menţionăm aici proiectele dedicate reabilitării şi modernizării Şcolii Gimnaziale Schitu, precum şi ale şcolilor primare din satele Cătanele, Greci şi Lisa. Dar şi alte proiecte sunt gata să demareze, alături de cele care au intrat deja în realitatea prezentului, menite să ridice comuna Schitu printre comunele înfloritoare ale judeţului.

      

 O mulţime de oameni, peste 2000 după aprecierea noastră, a ocupat spaţiul generos al stadionului comunal şi a petrecut o zi minunată. Organizatorii, respectiv Primăria şi Consiliul Local Schitu, au fost la înălţime oferind celor prezenţi un program artistic pe măsura aşteptărilor. În prezentarea inspirată, ca de obicei, a lui Claudiu Ene, au evoluat mai întâi micii artişti din ansamblurile „Voiniceii Schitului”, înfiinţat în 2017, cu sprijinul primarului Marian Lunganu, „Vedea-Văleni”, înfiinţat în 2018 la iniţiativa primarului din Văleni, Ion Şofaru, şi „Poarta Olteniei” GAL Ghimpeţeni, înfiinţat în 2015. Pe succesul şi măiestria artistică a celor trei ansambluri menţionate am recunoscut amprenta inconfundabilă a maestrului coregraf Marian Stănescu. În partea a doua a programului artistic au evoluat artişti profesionişti, acompaniaţi de orchestra „David Music Show”. După recitalurile susţinute de Olguţa Berbec şi Valentin Sanfira a urmat un moment deosebit în care primarul Marian Lunganu a premiat 24 de cupluri care au împlinit 50 de ani de la căsătorie şi 5 elevi ai Şcolii Gimnaziale din localitate care au obţinut note mari la Evaluarea Naţională. De asemenea, un alt moment deosebit a fost acela în care primarul Schitului i-a invitat pe scenă, ca să-i prezinte consătenilor săi, pe cei de care se leagă în mare măsură noul destin al comunei. Este vorba de cei care au reprezentat, la Schitu, conducerea politică şi administrativă a judeţului Olt. O impresionantă delegaţie condusă de preşedintele CJ Olt, Marius Oprescu, alcătuită din parlamentari de Olt şi conducători de instituţii judeţene, a fost alături de cetăţenii comunei Schitu, trăind împreună cu ei bucuria înălţătoare a unei asemenea sărbători. Un motiv în plus pentru a se afla în mijlocul schitenilor l-a avut senatorul Renică Diaconescu, un motiv pe care nu a ezitat să şi-l afirme în discursul său: „Aici m-am născut. Aici îmi reîncarc bateriile. Aici îmi sunt înmormântaţi părinţii”. În asemenea propoziţii scurte, medicul şi omul politic Renică Diaconescu şi-a exprimat prea-plinul inimii, parcă aruncându-şi peste întreaga mulţime nimbul unei afecţiuni nemăsurate faţă de comuna sa.

Spectacolul a continuat cu recitalurile extraordinare susţinute de Dorina Mete, Costel David, Cove şi s-a încheiat târziu în noapte cu un foc de artificii. Jocul şi voia bună au fost trăsăturile dominante ale întregii petreceri.

Constantin Smedescu