Brățara dacică de la Optași-Măgura, expusă la Muzeul Județean Olt, începând cu 8 septembrie

0
210

Brățara dacică ce a fost descoperită la Optași-Măgura, în toamna anului 2017, se întoarce acasă, urmând să intre în patrimoniul local. Podoaba de aur ce datează din perioada dacică va putea fi admirată începând cu 8 septembrie, în cadrul unei expoziții organizate la Muzeul Județean Olt.

„Descoperirea, în toamna anului 2017, a unei brățări de aur în localitatea Optași – Măgura, Județul Olt, a constituit o adevărată surpriză în lumea arheologică, având în vedere atât semnificația și valoarea obiectului, cât și raritatea pieselor de aur din perioada dacică. Aflată în custodia Muzeului Național de Istorie a României – București pentru expertizare și evaluare, brățara dacică revine în patrimoniul local, datorită implicării Muzeului Județean Olt, Consiliului Județean Olt și Direcției Județene pentru Cultură – Olt. Începând cu data de 8 septembrie 2021, ora 12:00,  excepționala descoperire de la Optași – Măgura va putea fi văzută la Muzeul Județean Olt, în cadrul unei expoziții dedicate acestei podoabe dacice unice”, au anunțat reprezentanții Muzeului Județean Olt.

Potrivit specialiștilor din cadrul Muzeului Județean Olt, brățara dacică de aur de la Optaşi-Măgura are o valoare istorică deosebită, prin faptul că este cel mai mare obiect de aur geto-dacic cunoscut până în prezent la sud de Carpați, având o greutate totală de 107.98 grame. Mai mult de atât, brățara poartă reprezentarea dragonului înaripat, un simbol al clanului regal dacic din vremea lui Burebista şi deceniile imediat următoare.